Leraren staken massaal. Ze kwamen vanuit alle windstreken naar Den Haag.
Leraren staken massaal. Ze kwamen vanuit alle windstreken naar Den Haag.

Beeld: Fred van Diem

Massale opkomst van leraren in Haagse Zuiderpark

In het Haagse Zuiderpark is zojuist om één uur de landelijke manifestatie begonnen voor een beter salaris en minder werkdruk in het basisonderwijs. Tienduizenden stakende leerkrachten hebben regen en wind getrotseerd om op de Dag van de Leraar een duidelijk signaal af te geven aan de politiek: het is code rood.

Hemelsbreed een paar kilometer van het Binnenhof is het Zuiderpark het afgelopen uur gestaag volgestroomd met juffen en meesters uit alle windstreken. Voor het vertrek naar Den Haag zijn vanochtend op verschillende plekken in het land bijeenkomsten gehouden. In Groningen hebben duizenden leraren een drukbezochte manifestatie bijgewoond.

Vanuit verschillende scholen in de omgeving van het Zuiderpark waren leerkrachten ’s ochtends op weg naar de demonstratie. Vier juffen van de islamitische basisschool Yunus Emre staan te wachten voor een stoplicht. Waarom ze staken? “Vanwege de hoge werkdruk”, is het antwoord. “En kijk verder maar op onze protestborden.” Daarop staat: ‘Mijn roeping is kennis overdragen, mag ik daar dan een eerlijk salaris voor vragen.’

 Leerkrachten van de islamitische basisschool Yunus Emre staken ook. Foto: Michiel van Nieuwstadt.

Omdat de scholen dicht zijn, hebben verschillende leerkrachten hun kinderen meegenomen.
Juf Elzenburg is vanuit Rijswijk gekomen met haar zoontje Badr (8 jaar). Elzenburg werkt in het speciaal basisonderwijs. “De klassen zijn te groot en ik heb geen pauzes. De werkdruk vind ik een nog belangrijker probleem dan het salaris.” Haar zoon Badr zegt: “Juffen op mijn school verdienen even veel als juffen op een gewone middelbare school.” Hij zat vorig jaar in een klas met 33 kinderen.


Juf Elzenburg nam haar zoontje Badr (8 jaar) mee naar het Zuiderpark. Foto: Michiel van Nieuwstadt.

Ook Mark Merkus van sbo de Poldervaart in Schiedam heeft zijn kinderen, een tweeling, mee. De toezegging van grofweg een half miljard euro die het formerende kabinet aan het onderwijs heeft gedaan vindt hij niet genoeg. “De kloof blijft te groot.”

Meer nieuws