De sluiting van scholen geldt alleen voor kinderen in het (speciaal) basisonderwijs.
De sluiting van scholen geldt alleen voor kinderen in het (speciaal) basisonderwijs.

Beeld: Typetank

Kinderen op basisscholen vanaf volgende week al vrij

De kerstvakantie gaat voor kinderen op (speciale) basisscholen een week eerder in om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan. Voor middelbare scholen is deze maatregel nog niet nodig, zo bleek vanavond tijdens de persconferentie. De AOb vindt dit onbegrijpelijk: “Alle argumenten voor het sluiten van scholen in het po gelden ook voor het vo.”

“De snelle verspreiding van het omikronvariant is reden tot zorg en grote voorzichtigheid”, benadrukt demissionair premier Mark Rutte. Door hoe de vakantie dit jaar valt, is er geen buffer tussen de kerstdagen, terwijl die tijd volgens hem belangrijk is om de besmettingen terug te dringen en verdere verspreiding te voorkomen. Een vervroegde vakantie verkleint volgens het demissionair kabinet de kans dat besmette kinderen hun grootouders en andere familieleden tijdens de feestdagen aansteken.

Afstandsonderwijs

Voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen moet noodopvang worden geregeld. Scholen krijgen hier tot uiterlijk dinsdag 21 december de tijd voor. Scholen zijn niet verplicht om afstandsonderwijs aan te bieden. Volgens Rutte was het een moeilijk besluit: “We weten hoe zo’n besluit onherroepelijk leidt tot leervertragingen, los nog van praktische gevolgen voor ouders en scholen. Maar ook wetende dat we dit besluit vanwege de uitvoerbaarheid alleen vandaag konden nemen.”

‘Kleine kinderen zijn niet gevaccineerd. Het is logisch dat het virus op basisscholen sneller rondgaat’

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde meermalen om de kerstvakantie te verlengen, maar demissionair minister Arie Slob vond dit tot vorige week onwenselijk, omdat er door corona al leerachterstanden zijn. Vanwege de opkomst van omikron heeft het kabinet nu toch besloten om de basisscholen drie in plaats van twee weken kerstvakantie te laten houden, tot maandag 10 januari. “Kleine kinderen zijn niet gevaccineerd. Het is logisch dat het virus op basisscholen sneller rondgaat en daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen voor die specifieke doelgroep”, aldus Rutte. Verder worden alle huidige coronamaatregelen verlengd tot 14 januari.

‘Omikron stopt helaas niet bij twaalfjarigen. Het is  jammer dat het kabinet geen beslissing over het vo heeft genomen’

De AOb is opgelucht dat het demissionair kabinet tegemoet is gekomen aan de oproep eerder vandaag om scholen niet te verplichten hybride onderwijs aan te bieden. “Er is veel te weinig tijd om dit goed voor te bereiden”, reageert AOb-voorzitter Tamar van Gelder.

Visie ontbreekt

Ze vindt het echter onbegrijpelijk dat de knoop nu pas is doorgehakt en dat een heldere visie voor het voortgezet onderwijs ontbreekt. “Omikron stopt helaas niet bij twaalfjarigen”, vertelt ze. “Het is heel jammer dat het kabinet geen beslissing over het vo heeft genomen. Alle argumenten voor het sluiten van de scholen in het po gaan ook op voor het vo.”

Scholen zouden de week voor kerst volgens Van Gelder kunnen gebruiken om in elk lokaal co2-meters op te hangen en de ventilatie op orde te brengen. “En dat geldt natuurlijk voor het héle onderwijs, van po tot wo. Net als onze oproep om leraren die dat willen met voorrang een booster te geven.”

Onwerkbare situatie

De AOb hoopt dat een volgend kabinet zich realiseert dat een beslissing eerder genomen moet worden. Van Gelder: “De minister heeft bovendien nogmaals herhaald: scholen en instellingen in het vo, mbo en hoger onderwijs kunnen niet voor het onmogelijke worden gehouden en daar houd ik hem aan. Is er een onwerkbare situatie door testen, quarantaine, ziekte en het almaar groter wordende lerarentekort, sluit dan de deuren!”

Check hier de veelgestelde vragen over het coronavirus voor onderwijspersoneel. Deze pagina wordt binnenkort aangepast aan de nieuwe maatregelen.

Meer nieuws