Algemeen

Het onderwijs staakt massaal, duizenden stakers bij manifestaties in hele land

Tienduizend stakers op de Dam, verkeersopstoppingen in Rotterdam en ook in Leeuwarden, Eindhoven, Den Haag, Utrecht en Oost-Nederland waren duizenden leraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders op de been. Niemand in Nederland kon er omheen: het primair en voortgezet onderwijs staken.

Tekst Redactie Onderwijsblad Beeld Amsterdam: Fred van Diem - - 5 Minuten om te lezen

de-dam-in-amsterdam

Beeld: Fred van Diem

Op het podium tegenover tienduizend leraren, ondersteuners en ander onderwijspersoneel in Amsterdam benadrukt AOb-bestuurder Tamar van Gelder dat de oplossing voor de problemen in het onderwijs uit Den Haag moet komen “Als er geen structureel geld komt, staan we hier heel snel weer. Als het nodig is, staken we structureel.”

AOb-bestuurder Tamar van Gelder: 'Als het nodig is, staken we structureel'

Terugkerend presentator-van-dienst Dolf Jansen herinnert de volgelopen Dam aan de eerdere manifestaties die de afgelopen twee jaar vele tienduizenden mensen op de been brachten. Zoals die in het Haagse Zuiderpark (oktober 2017), het Malieveld (maart 2019) en de reeks regionale stakingen daar tussenin. Vandaag zijn overal in het land drukbezochte bijeenkomsten op touw gezet. “U bent hier natuurlijk wel bij de leukste”, grapt hij.

Vooruitkijken

Leonie Gabel, leerkracht op basisschool Klavertje Vier in Hoofddorp en schoolopleider, is samen met een collega uit Almere eerder deze ochtend al vroeg present op de Dam. Structurele investeringen zijn broodnodig, betoogt Gabel. “Minister Slob zegt dat hij geen geld kan uitgeven voor de volgende regeerperiode. Wat een onzin. Als wij een schoolplan maken, geldt dat ook voor vier jaar. Je moet juist verder vooruitkijken in plaats van eenmalig wat extra geld toeschuiven.” Ze hoopt dat de boodschap aankomt in Den Haag.

Ook groepsleerkracht Geertje Schipper van OBS De Harpoen in Jisp vindt dat er nu écht iets moet gebeuren. Ze wordt geflankeerd door de jongste twee van haar kinderen, een tweeling uit groep acht. “Hun groep is dit jaar al een keer naar huis gestuurd omdat ze niemand voor de klas hadden. Vorig jaar drie keer.” “De juf was ziek”, beaamt de dochter. Haar school is dicht vandaag, in tegenstelling tot de middelbare school van haar oudste zoon, die er daarom nu niet bij is. “Zijn school staakt niet. Maar ook in het voortgezet onderwijs zijn de problemen te merken. Hij kreeg laatst Grieks van de gymleraar.”

Groepsleerkracht Geertje Schipper: 'Hij kreeg laatst Grieks van de gymleraar'

Schipper ziet dat de problemen met name in de Randstad nijpend zijn en wil een plan van aanpak voor de toekomst. “Als je kijkt naar de prognoses de komende jaren, dan zie je dat er structurele maatregelen nodig zijn.” Een van de onderdelen van een plan moet het dichten van de salariskloof tussen primair en voortgezet onderwijs zijn, zo benadrukken verschillende actievoerders.

Ondertussen roept betrokken ouder en spreker Jeroen de Glas vanaf het podium de aanwezige kinderen op zich te laten horen. “Wie van jullie is een topprioriteit? Meneer Rutte noemt alles een topprioriteit en als alles een topprioriteit is, dan is het kennelijk een bijzaak. Meneer Rutte, onze kinderen zijn geen bijzaak!”

Bezorgde ouder Jeroen de Glas: 'Meneer Rutte, onze kinderen zijn geen bijzaak!'

Jolanda van Metelen en Ines Grapendaal werken in het speciaal basisonderwijs op SBO De Zeppelin in Amsterdam-Noord. Een “flutakkoord”, noemt Van Metelen het grotendeels eenmalige geld dat minister Slob afgelopen vrijdag toezegde. “Het is een hele kleine pleister op een hele grote wond.” De druk neemt alleen maar toe, zéker ook in het speciaal basisonderwijs. “De school zit vol, we hebben een wachtlijst.”

Manifestaties in hele land

Op veel plaatsen in het land lieten leraren en ander onderwijspersoneel zich vandaag horen. Al vroeg in de ochtend liepen duizenden leraren in Rotterdam in een mars naar het Excelsiorstadion. Aangemoedigd door een band met trommels en met spandoeken in de hand stond de Erasmusbrug helemaal vol met onderwijspersoneel, verkeersopstoppingen waren het gevolg. Bij het AOb-hoofdkantoor in Utrecht verzamelden ook een grote groep stakers voor de freeze bij het Utrechtse stadskantoor. Ze zouden daar letterlijk stilstaan om aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs. Ook de AOb roadshows in Enschede, Zwolle, Arnhem en Almere trokken veel onderwijspersoneel.

Leeuwarden

In Leeuwarden was het bij de manifestatie in het WTC Expo zo druk dat de toegangsdeuren verstopt raakten. Duizenden leraren en ander onderwijspersoneel -de beheerders schatten het aantal ongeveer op zevenduizend mensen- wilden actievoeren. Het team van basisschool De Mienskip in Buitenpost was erbij. Het is bij hen zo langzamerhand gebruikelijk om met koorts voor de klas te staan. “Omdat er nauwelijks vervanging te vinden is”, verklaart zij-instromer Aliza, juf in groep 3 met 32 kinderen. Het eenmalige bedrag van 460 miljoen euro dat afgelopen week werd toegezegd, is daarom niet genoeg. “Het akkoord van minister Slob in niet mijn akkoord. Wij willen loon naar werken.”

Het akkoord van minister Slob in niet mijn akkoord. Wij willen loon naar werken

Rij voor de Kamer

Veel stakers wilden vandaag een plekje veroveren op de publieke tribune om het onderwijsdebat live te volgen in Den Haag. Het werd voor de deur zo druk dat de politie stakers wegstuurde omdat ze de ingang blokkeerden, volgens de NOS. Pieter Waterburg, leerkracht Engels en muziek in het voortgezet onderwijs, was één van de stakers voor de Tweede Kamer. In zijn hand een bord met een lieve steunbetuiging aan Hetty. “Zij is een heel goede vriendin van mij die in het basisonderwijs werkt. Het is zo jammer dat het basisonderwijs een afvoerputje is geworden. Wij in het voortgezet onderwijs borduren voort op hun werk. Als zij hun werk niet goed kunnen doen, kunnen wij dat ook niet.”

Het is zo jammer dat het basisonderwijs een afvoerputje is geworden

Twee onderwijsassistenten in opleiding stonden in de rij voor de Tweede Kamer, maar zijn vanwege de drukte uitgeweken naar een nabijgelegen collegezaal van de Universiteit Leiden om het debat te volgen. “Een ckv-docent heeft haar eigen klas geadviseerd te staken en ergens op een plein in het land aan te sluiten bij de staking. Zij staakt zelf ook, de rest van onze school niet”, vertelt Dinand van Peer. “Ik heb er helaas geen vrijstelling voor gekregen. Maar ik leer vandaag meer dan op een normale woensdag.”

Eindhoven

In het zuiden van het land was het bij de Effenaar dringen om naar binnen te kunnen. In de zaal passen maximaal 400 mensen, maar buiten stonden nog bijna tweeduizend stakers het programma te volgen via een scherm. Voor de deur van het poppodium is het een beetje blauwbekken, maar dat deert ib’er Engelbert Zoontjes niet. Hij wijst op zijn kersverse collega die naast hem staat. "Vlak voor de zomer wisten we gelukkig Kevin nog te strikken als groepsleerkracht, maar onlangs nog stond ik zelf voor de klas omdat er geen invaller was."

In het hele land merken leraren dat de rek er ondertussen wel uit is. Een van de leerkrachten op het actiepodium in Amsterdam verwoordde dat gevoel zo: “Hoewel het niet in ons hart zit om hard te zijn, zeg ik: we moeten niet meer doen wat we niet kúnnen doen.”

Bekijk ook de uitzendingen terug van de stakingsdag.