Meer dan 60 duizend leraren staakten in het Zuiderpark.
Meer dan 60 duizend leraren staakten in het Zuiderpark.

Beeld: PO-front

Zuiderpark puilt uit: 60 duizend leraren in actie

Naarmate de schatting van het aantal aanwezigen verder oploopt, juichen juffen en meesters in het Haagse Zuiderpark steeds harder. “U bent met 50 duizend”, zegt Dolf Jansen als hij iets na één uur in de stralende zon onder luid gejuich het podium opstapt. Hij is zogenaamd te laat. “Ik stond op het focking Malieveld.”

Terwijl de bussen blijven binnenrijden geeft Jansen een kwartier later de nieuwe stand door: 55 duizend. Nog iets daarna krijgt filosoof Lammert Kamphuis de eer om de definitieve schatting van het aantal actievoerders door te geven: 60 duizend.

Het is een reële taxatie, want het veld in het Zuiderpark dat voor de actie gereserveerd is puilt uit. Alleen al daarop passen volgens de politie 50 duizend mensen. Het aantal actievoerders had nog iets groter kunnen zijn, want tenminste één bus uit Groningen werd vanmorgen vanwege de weersomstandigheden teruggestuurd. Een andere bus had pech.

Groot publiek

Cabaretier Dolf Jansen zegt dat hij nog zelden voor zo’n groot publiek heeft gestaan. Zijn grappen brengen de stemming er langzaam maar zeker beter in. Jansen zegt: “Als Donald Trump hier een schatting had moeten maken, dan was u met 1,2 miljoen mensen geweest.”

Telkens als de band Diep Triest opnieuw het podium opkomt slaan er meer leerkrachten aan het swingen en hossen. Leadzanger Theo Driessen verleidt meesters en juffen tot een samenzang op muziek van Doe Maar.

Yell

Gebalde vuisten gaan de lucht in voor een groepsfoto op de yell ‘code rood’. Meesters en juffen doen de haka, aanvankelijk wat besmuikt, daarna met steeds meer overtuiging. Drie vliegtuigen vliegen over: ‘Geef leraren wat ze verdienen’, luidt een van de banners. ‘270 miljoen is slechts een fooi.’

Filosoof Lammert Kamphuis oogst instemmend gegrom en geklap met zijn pleidooi voor het belonen van intrinsieke waarde. “Als ik honderd mensen vraag wie er belangrijk is geweest in hun leven, dan zijn er vijftig die een leraar noemen. Niemand zal zeggen ‘een bitcoin belegger’. Waarom verdient die laatste dan zoveel meer?”

‘We want more’

Rond half drie is de manifestatie voorbij. “We want more”, scandeert een enkele leerkracht. In een kort slotwoord na afloop dankt Robert Sikkes van de Algemene Onderwijsbond iedereen die heeft meegewerkt aan de actie. Ook de politie die de demonstratie op het Malieveld verbood, omdat die locatie bezet was. “Daar hadden we met zijn allen niet op gepast.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER