Vóór de kerstvakantie wordt duidelijk of meer examens sneuvelen.
Vóór de kerstvakantie wordt duidelijk of meer examens sneuvelen.

Beeld: Pixabay

Geen centraal examen voor beroepsgerichte profielvakken in het vmbo

Beroepsgerichte profielvakken op het vmbo worden vanwege corona dit schooljaar afgesloten met een schoolexamen in plaats van een centraal examen. Dat heeft minister Arie Slob laten weten. Over enkele weken wordt duidelijk of er in het voortgezet onderwijs meer examens worden aangepast of afgelast.

Beroepsgerichte profielvakken zijn bijvoorbeeld horeca, bakkerij en recreatie en produceren, installeren en energie. Scholen kunnen voor deze beroepsgerichte vakken nu zelf het materiaal gebruiken dat al klaar lag voor het centraal examen in deze vakken.

‘Het belangrijkste zijn de leerlingen’, aldus minister Slob in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Zij moeten onder deze moeilijke omstandigheden goed voorbereid hun eindexamen kunnen maken. Ook dit jaar moeten leerlingen een volwaardig diploma kunnen halen.”

Als er meer examens sneuvelen, wordt dit voor de kerstvakantie bekend gemaakt

Eerder kondigde minister Slob al aan dat de afnametermijn voor de digitale examens in het vmbo en de aanlevertermijn voor de schoolexamens verlengd worden. Daardoor krijgen scholen meer tijd om herkansingen voor het schoolexamen in te plannen of om achterstanden in te lopen bij leerlingen die enkele examens missen, bijvoorbeeld doordat ze in quarantaine zitten.

Op verzoek van minister Slob buigt het College voor Toetsen en Examens zich op dit moment ook over ‘een passende wijze van normering voor de centrale examens van 2021’. De minister blijft zich inzetten voor het doorgaan van de eindexamens in 2021, zo schreef hij eind vorige maand al aan de Tweede Kamer, maar realiseert zich dat dit ‘vragen en zorgen oproept over de haalbaarheid hiervan’.

Kerstvakantie

Over een paar weken wordt duidelijk of er meer maatregelen voor de eindexamens nodig zijn.
De inzet is nog steeds dat de examens dit jaar doorgaan, laat de bewindsman weten. In de komende weken verschijnen onderzoeken over de situatie in het onderwijs. Besluiten over eventuele aanvullende maatregelen moeten voor de kerstvakantie worden genomen, zodat scholen voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op de eindexamens.

Lees ook: ‘Normering eindexamens 2021 wellicht aangepast wegens corona’

Meer nieuws