Minister Slob (ChristenUnie) tijdens het spoeddebat over de vso-examens
Minister Slob (ChristenUnie) tijdens het spoeddebat over de vso-examens

Beeld: Tweede Kamer livestream

Examenkandidaten vso krijgen meer tijd om diploma te halen

Examenkandidaten in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) mogen na de zomervakantie van start met een vervolgopleiding als ze hun examens nog niet hebben afgerond. Ze krijgen een vierde herkansingsmogelijkheid en tot eind dit jaar de tijd om hun diploma te halen. Die toezeggingen deed onderwijsminister Slob vanmiddag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Daarmee is er eindelijk een einde gekomen aan de onduidelijkheid voor vso-leerlingen. Twee weken terug bleken veel partijen in de Tweede Kamer kritisch over het besluit om de staatsexamens in het vso te handhaven. Ze vrezen dat leerlingen zich door de schoolsluiting niet goed hebben kunnen voorbereiden op de college-examens, een onderdeel van de staatsexamens, die vanaf eind deze maand op de rol staan.

Veel partijen in de Tweede Kamer bleken twee weken terug kritisch over het besluit om de staatsexamens in het vso te handhaven

Vorige week nam een grote meerderheid een motie aan van coalitiepartijen D66 en CDA om leerlingen te diplomeren op basis van behaalde schoolresultaten. Een dag later gaf minister Slob aan de motie niet te zullen uitvoeren, omdat de waarde van het diploma dan niet geborgd zou zijn.

Tegemoetkoming

Tijdens het debat lieten D66 en CDA hun motie los, maar vroegen ze om extra mogelijkheden om examenkandidaten tegemoet te komen. Ze trokken de vergelijking met de manier waarop voor leerlingen van het Vmbo Maastricht een oplossing werd gevonden zonder de diplomakwaliteit in het geding te brengen. Zo was er ruimte voor een uitweg uit de impasse met de minister.

Slob kwam over de brug met de toezegging dat vso-examenkandidaten komend najaar nog een extra herkansingsmogelijkheid kunnen krijgen. Vooruitlopend op hun diplomering kunnen ze wel al aan de slag met een vervolgstudie.

Meer nieuws