Algemeen

Tweede Kamer gaat lijnrecht in tegen Slob over vso-examens

Onderwijsminister Arie Slob moet ervoor zorgen dat leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) dit schooljaar hun diploma kunnen halen zonder staatsexamens te hoeven doen. Een motie met die strekking is gisteravond aangenomen in de Tweede Kamer. Coalitiepartijen D66 en CDA gaan daarmee lijnrecht in tegen minister Slob, die de ‘niet uitvoerbare’ motie van tafel hoopte te krijgen.

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

d66-cda-minister-debat

Beeld: Live stream Tweede Kamer

Vorige week bleek tijdens het coronadebat over onderwijs dat het besluit om de vso-examens te handhaven op weerstand stuit bij veel partijen in de Tweede Kamer. Die vrezen dat leerlingen zich door de schoolsluiting niet goed hebben kunnen voorbereiden op de examens, die vanaf eind mei op de rol staan. “Juist deze leerlingen hebben belang bij de nabijheid van een leraar”, sprak D66-Kamerlid Paul van Meenen. Samen met coalitiegenoot CDA diende hij een motie in die oproept om examenkandidaten in het vso te diplomeren op basis van behaalde schoolresultaten.

Juist deze leerlingen hebben belang bij de nabijheid van een leraar

Slob haalde deze week per brief nog alles uit de kast om de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen. De situatie in het vso is niet vergelijkbaar met het reguliere voortgezet onderwijs, zo voerde hij aan. Allerlei organisaties - waaronder besturenkoepels, vertegenwoordigers van het speciaal onderwijs, het College voor Toetsen en Examens en de Onderwijsinspectie - zouden geen heil zien in het schrappen van de examens. De minister betoogde dat vso-leerlingen tegemoet worden gekomen met extra herkansingen en de mogelijkheid om de eigen docent bij mondelinge examens aanwezig te laten zijn. De motie kan ertoe leiden dat er diploma’s uitgegeven worden waarvan de waarde niet geborgd is, waarschuwde Slob.

Grote meerderheid

Maar D66 en CDA hielden voet bij stuk en brachten hun motie - aangevuld met een toevoeging over maatwerk - gisteravond toch in stemming. Een grote meerderheid stemde voor, met uitzondering van de SGP en coalitiegenoten VVD en ChristenUnie. Welke consequenties deze uitspraak van de Kamer krijgt, is nog onduidelijk. D66 heeft na de stemming het kabinet gevraagd om snel te reageren en aan te geven 'hoe deze motie uitgevoerd gaat worden'.

Update: minister Slob heeft de Tweede Kamer vrijdagavond laten weten dat hij de motie niet zal uitvoeren.

Andere moties die aangenomen zijn gaan onder meer over het behouden van laptops en tablets die leerlingen ter beschikking gesteld kregen en over het inventariseren van de ondersteuning die scholen nodig hebben om leerachterstanden in te halen. Door de coronacrisis zit er nog geld in de subsidiepot voor lentescholen. Slob heeft eerder al aangegeven dat hij de komende maanden met een brief komt over opgelopen onderwijsachterstanden en eventuele zomerscholen om leerlingen bij te spijkeren.