Let bij het vergelijken van cao's op de looptijden. Kale percentages kun je niet zomaar vergelijken.
Let bij het vergelijken van cao's op de looptijden. Kale percentages kun je niet zomaar vergelijken.

Beeld: Typetank

Cao’s vergelijken? Let op de looptijd

De loonsverhogingen vliegen je om de oren met alle cao's die deze maanden worden afgesloten, maar kale percentages laten zich niet zomaar vergelijken. Om te beginnen: de akkoorden verschillen allemaal in looptijd.

Rijksambtenaren krijgen er maar liefst zeven procent bij, kopten veel berichten gisteren. Een mooi resultaat. Is dat niet veel meer dan die 4,5 procent voor het personeel op middelbare scholen, vroegen sommigen zich af. Kort gezegd: dat is appels met peren vergelijken. De cao voor rijksambtenaren betreft een periode van januari 2018 tot en met juni 2020, een looptijd van 30 maanden. Dat is bijna twee keer zo lang als de cao voor het voortgezet onderwijs, die van juni 2018 tot volgend jaar oktober loopt. Voor de periode daarna gaan de AOb en andere bonden uiteraard weer over nieuwe loonsverhogingen onderhandelen.

Looptijden

Structurele loonsverhoging en looptijden cao’s

De cao in het basis- en speciaal onderwijs loopt nog korter, tot maart 2019. Daar is ook een reden voor. De acties in het primair onderwijs worden na de zomervakantie voortgezet met een vijfde regionale staking, deze keer in Zuid-Holland en Zeeland. Dat alles om politiek Den Haag ertoe te bewegen bij Prinsjesdag alsnog met de benodigde 600 miljoen euro over de brug te komen. De inzet is duidelijk: een nieuwe cao die de salariskloof met het voortgezet onderwijs verder overbrugt.

Natuurlijk is de structurele loonsverhoging een belangrijk onderdeel van elk onderhandelaarsakkoord. Maar een cao bestaat uit meer dan deze percentages. Zo gaan in het primair onderwijs de loonschalen flink op de schop en wordt de laagste salarisschaal LA weggestreept. Dat merken veel leraren direct in de portemonnee. Deze verbetering komt bovenop de structurele loonsverhoging van 2,5 procent.

Eenmalige extra’s

Daarnaast zijn er de eenmalige extra’s, en ook die verschillen per cao. Voor het primair onderwijs gaat het om 750 euro bruto, een vast bedrag, terwijl het voortgezet onderwijs een eenmalige uitkering van één procent tegemoet mag zien. Tenslotte, maar niet minder belangrijk, worden er in de cao’s afspraken gemaakt voor het bestrijden van de werkdruk. In het voortgezet onderwijs komt dat bijvoorbeeld neer op een vermindering van een lesuur per week.

Voor het hbo is in maart al een akkoord bereikt over een structurele loonsverhoging van opgeteld 4,9 procent. De definitieve cao is sinds begin deze maand beschikbaar. Alle informatie vind je op de cao-pagina voor deze sector.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER