Stakende leerkrachten en onderwijsondersteuners in Zuid-Nederland op 13 april.
Stakende leerkrachten en onderwijsondersteuners in Zuid-Nederland op 13 april.

Beeld: Fred van Diem

AOb: ‘Kabinet heeft nog geen extra geld voor salarissen uitgetrokken’

Het huidige kabinet heeft nog geen extra geld in de lerarensalarissen gestoken en moet dat alsnog gaan doen. Er is 600 miljoen euro nodig, schrijft AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen gisteren in een brief aan de Kamer.

Verheggen reageert op de brief van onderwijsminister Arie Slob van 15 juni aan de Kamer. Daarin schreef Slob onder meer dat hij blij is dat er een onderhandelaarsakkoord is in het primair onderwijs en dat leraren nu echt kunnen profiteren van de salarisverhoging die er mede dankzij de 270 miljoen euro van dit kabinet is gekomen. ‘De totale loonstijging van de leraren bedraagt 8,5 procent’, schrijft Slob.

Percentages

De AOb corrigeert de minister: de 270 miljoen euro was al toegezegd door het vorige kabinet. Bovendien werd daar een voorwaarde aan gekoppeld, namelijk het versoberen van de bovenwettelijke uitkeringen. Verheggen herkent zich dan ook niet het salarisverhogingspercentage dat Slob noemt. ‘Er is een loonsverhoging van 2,5 procent afgesproken in de cao. Deze loopt tot 1 maart 2019. Verdere verhoging van de lonen is het gevolg van het terechte afschaffen van de LA-salarisschaal’, schrijft de AOb-voorzitter. En dat afschaffen van de LA-schaal is gefinancierd met de eerdergenoemde 270 miljoen euro.

Het huidige kabinet heeft dus nog geen extra geld in de salarissen gestoken, schrijft Verheggen. Terwijl dit wel hard nodig is om de lerarentekorten op te lossen. Daarom gaan de acties door. De eerstvolgende staking is in Zuid-Holland en Zeeland op 12 september.

Lees de hele brief van AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen aan de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs via deze link. 

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER