PO
VO
WO&O

Aflopende cao’s verlengd

De cao’s in het primair, voortgezet en wetenschappelijk onderwijs zijn stilzwijgend verlengd. Dit betekent dat de afspraken uit de huidige cao’s uit deze sectoren blijven gelden totdat de onderhandelaars een nieuw akkoord afspreken. “We willen geen akkoord waarbij we moeten inleveren na jarenlang actievoeren."

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

curriculum_xfm

Afgelopen week liepen de cao’s af in het primair en voortgezet onderwijs. AOb-bestuurder Thijs Roovers wist al dat er niet op korte termijn een nieuw akkoord zou liggen, omdat de werkgevers lieten weten dat ze 5,2 procent konden bieden voor het verhogen van de salarissen van al het onderwijspersoneel.

Actie

“Je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat dit niet toereikend is, gezien de hoge inflatie”, zegt Roovers. “Zeker niet voor een cruciaal beroep. Na jarenlang actievoeren tegen de loonkloof en nullijn ga ik geen akkoord afsluiten waarbij we moeten inleveren en weer achteroplopen. We zullen nu eerst een actietraject opstarten.”

AOb-bestuurder Thijs Roovers: "Je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat dit niet toereikend is"

Zeker na het zien van de Voorjaarsnota ziet Roovers “weinig ruimte tot vreugde”. Het kabinet maakte met de nota bekend dat ze snijdt in de loon-en prijsbijstellingen. Ook de werkgevers stuurden eerder al een brief aan de politiek dat de loonruimte van 5,2 procent te weinig is.
Bovendien wil AOb-bestuurder Roovers na vier akkoorden over loon, in de nieuwe cao afspraken die gaan over het werkplezier, de professionalisering. “We mogen die onderwerpen niet verslonzen."

Roovers wil een lijst met zaken in de cao opnemen over de werkverdeling. "Wat zit nu wel in de opslagfactor en wat niet. Dit kost tijd, ook omdat we bij leden moeten ophalen welke onderwerpen zij belangrijk vinden of waar ze tegenaan lopen. Daarom loop je vaak met cao’s al achter. Maar mochten we tot een akkoord komen, dan komt het geld altijd met terugwerkende kracht bij het personeel terecht. Ook als de cao later pas rond is.”

Bescherming

In het voortgezet onderwijs is het niet anders, laat bestuurder Jelmer Evers weten. Hij zit namens de bond aan de onderhandelingstafel. “Onze cao is verlengd, zeker omdat het onderwijspersoneel juridisch beschermt”, zegt hij. Evers is nog over een aantal zaken in overleg met de VO-raad, het gaat dan om onderwerpen zoals de reiskostenvergoeding, een compensatie voor de collega’s met long covid, de lestijd en professionalisering. “Of we daaruit komen is een tweede vraag.”

De onderhandelaars in het voortgezet onderwijs zijn tot de conclusie gekomen dat er te weinig geld is voor de primaire arbeidsvoorwaarden

Net als in het primair onderwijs zijn de onderhandelaars in het voortgezet onderwijs tot de conclusie gekomen dat er te weinig geld is voor de primaire arbeidsvoorwaarden, zoals loon. Op 25 mei is er daarom een actiemiddag. “Er is nu te weinig geld om een goede cao met een fatsoenlijke loonsverhoging af te sluiten.”

Universiteiten

Voor medewerkers op universiteiten geldt ook dat hun huidige cao is verlengd. Hun cao liep al op 31 maart 2023 af. AOb-sectorbestuurder Donald Pechler heeft voorlopig op 8 mei de laatste onderhandelingsronde gepland staan. “Voor het wetenschappelijk onderwijs is het lastig om te bepalen wat nu de exacte loonruimte zal zijn. De bezuinigingen in de Voorjaarsnota zullen niet zorgen voor een volledige compensatie van de inflatie. Het is dus niet uitgesloten om ook na 8 mei nog verder te onderhandelen. Daarnaast moeten we onderhandelen over meer vaste banen en de vermindering van werkdruk. We zien nog geen echte daadkracht van de werkgevers op deze onderwerpen. Dat heeft de gezamenlijke actie van de AOb en de actiegroepen van 25 april bij de Vrije Universiteit wel duidelijk gemaakt."

In het hbo is ook de cao verlengd. Daarover verscheen eerder dit nieuwsbericht met daarin een update over de onderhandelingen. In het mbo loopt de cao nog tot en met 1 juni 2023.

Bekijk alle cao’s op de cao-pagina. Word lid van de AOb, want dan staan we sterker aan de onderhandelingstafel.
Word lid!