PO

Bonden en werkgevers roepen op om loonkloof te dichten

Het nieuwe kabinet moet werk maken van het dichten van de loonkloof tussen het primair en voortgezet onderwijs. Een structurele investering van 900 miljoen euro is daarvoor nodig. Deze oproep doet de AOb vandaag samen met de andere bonden en de werkgeversorganisatie PO-raad.

Tekst Karen Hagen - webredactie - - 2 Minuten om te lezen

50975423888_3fb2233e4b_o

Beeld: Typetank

In een manifest, dat vandaag aan de politiek wordt aangeboden, laten de onderwijspartijen nogmaals weten dat de loonkloof aangepakt moet worden.

Verschillen

Op dit moment verdienen leerkrachten en ondersteuners in het primair onderwijs minder dan hun tweedegraads collega’s in het voortgezet onderwijs. De partijen roepen op om gelijkwaardige salarisschalen in te stellen voor functies die even zwaar zijn als in het voortgezet onderwijs. Ook de ongelijkheid van de eindejaarsuitkering en onderlinge verschillen in cao-toelagen zijn punten die aangepakt moeten worden. ‘De basis moet goed zijn’, zei AOb-bestuurder Jelmer Evers eerder toen hij de cao-inzet bekendmaakte. Hij zit namens de AOb aan de overlegtafel voor de sector.

De structurele investering in het primair onderwijs is nodig om het beroep aantrekkelijk te maken en om ervoor te zorgen dat personeel behouden blijft. ‘Over de hele linie is er een niet uit te leggen verschil in beloning, dat staat in de weg bij het oplossen van het leraren-en schoolleiderstekort’, aldus het manifest.

Over de hele linie is er een niet uit te leggen verschil in beloning

Verkiezingsprogramma's

Kamerleden van de SP, GroenLinks, PvdA en de Partij van de Dieren dienden eerder al moties in om bij -inmiddels demissionair- onderwijsminister Slob aan te dringen op het dichten van de loonkloof. Het Centraal Planbureau (CPB) dat alle partijprogramma’s onder de loep nam concludeerde dat D66, GroenLinks, SP en de PvdA jaarlijks 900 miljoen euro extra uittrekken om de loonkloof te dichten. De ChristenUnie wil de lonen ook gelijktrekken, maar verbindt er een nieuw bevoegdhedenstelsel aan. De verkiezingsprogramma’s erkennen dus het probleem.

Incidenteel

Onlangs maakten de onderwijsministers bekend dat er 8,5 miljard euro voor het onderwijs vrijkomt. Evers zei daarover eerder: ‘Dat is fijn, maar het zijn incidentele investeringen, die lossen het lerarentekort niet op. Daarvoor is echt structureel geld nodig. En zoals de coronacrisis laat zien is onderwijs een cruciaal beroep.’

Download het complete manifest. Ook de bekendste zij-instromer Merel van Vroonhoven wil de loonkloof dichten. Lees het interview uit het Onderwijsblad met haar.