Houd het vuurtje gaande, geven de leden als opdracht mee aan de AOb.
Houd het vuurtje gaande, geven de leden als opdracht mee aan de AOb.

Beeld: Angeliek de Jonge

AOb-leden verwerpen convenant en gaan door met staken

De algemene vergadering van de AOb verwerpt het convenant dat afgelopen vrijdag is gesloten en wil doorgaan met staken. Dat blijkt maandagavond tijdens een ledenbijeenkomst in Utrecht.

Na roerige dagen waarin de AOb de stakingsoproep introk, om vervolgens de staking weer uit te roepen, was het maandagavond aan de leden om zich in persoon uit te spreken over het convenant dat de AOb afgelopen zondag verwierp. Was dat de juiste beslissing, vraagt het dagelijks bestuur aan de meer dan honderd AOb-leden die aanwezig zijn bij de bijeenkomst. Ja, is het volmondige antwoord. En zijn de leden blij dat de staking aanstaande woensdag toch doorgaat met steun van de AOb? Dat zijn ze.

‘Zijn bij jullie vrijdagavond de bellen niet gaan rinkelen?’

Met het proces zijn ze niet blij. “Zijn bij jullie vrijdagavond de bellen niet gaan rinkelen”, vraagt een leraar voortgezet onderwijs. Die avond zette (toenmalig) voorzitter Liesbeth Verheggen haar handtekening onder het convenant waarin het kabinet 460 miljoen euro toezegde aan primair en voortgezet onderwijs. Het was vanaf dat moment een rommeltje: de staking werd afgeblazen, onderwijspersoneel in het hele land reageerde boos, daarop trad Liesbeth Verheggen af en werden AOb-leden zondag opnieuw opgeroepen te gaan staken.

Spijt

Vicevoorzitter Eugenie Stolk trapt de ledenbijeenkomst maandagavond dan ook af met een welgemeende en ook emotionele spijtbetuiging. Zij spreekt haar waardering uit voor oud-voorzitter Liesbeth Verheggen. De aanwezige leden prijzen de oud-voorzitter om haar werk voor de AOb, maar ook omdat zij de hand in eigen boezem stak.

‘Zorg dat het vuurtje blijft branden’

Volgens de leden moet de AOb ‘minder lief’ doen en snel na de staking duidelijk maken hoe het verder gaat met de acties. “Om te zorgen dat het vuurtje blijft branden”, zegt een leerkracht uit het basisonderwijs.

Lees hier meer over de staking van 6 november

 

Meer nieuws