Vijfhonderdduizend leerlingen konden door de staking niet naar school.
Vijfhonderdduizend leerlingen konden door de staking niet naar school.

Beeld: Sophia Sanchez

Amerikaanse staking succesvol

De zesdaagse staking van 30 duizend leerkrachten in Los Angeles is dinsdagavond succesvol beëindigd. Dat gebeurde enkele uren nadat een grote meerderheid van leerkrachten en begeleiders van de lokale vakbond, United Teachers Los Angeles (ULTA), had ingestemd met een akkoord.

Dat melden de Amerikaanse nieuwsbronnen CNN en de LA Times op hun websites. ‘Dit is een historische dag in Los Angeles’, aldus ULTA-voorzitter Alex Caputo-Pearl. ‘Na hun staking sinds 14 januari gaan onze leden nu weer terug naar hun scholen  en naar de leerlingen waar zij van houden.’ Vijfhonderdduizend leerlingen uit het basis en voortgezet onderwijs, veelal uit lagere inkomensklassen, konden door de staking niet naar school.

‘Dit is een historische dag in Los Angeles’

21 uur onderhandelen

Het akkoord tussen de vakbond en het district Los Angeles is bereikt na een 21 uur durende onderhandelingssessie. Het omvat een geleidelijke loonstijging met 6 procent, een reductie in de omvang van klassen en de aanstelling van meer onderwijsassistenten in de komende jaren.

Lees ook: Amerikaanse leraren staken massaal 

Meer nieuws

Minder zij-instromers door corona

Het aantal zij-instromers in het primair onderwijs neemt af. In Amsterdam wordt de doelstelling van 160 zij-instromers 'in het beroep' dit jaar waarschijnlijk niet gehaald. LEES VERDER

De brugklas wordt steeds smaller

In de grote steden worden leerlingen steeds vroeger voorgesorteerd voor één onderwijssoort. En dat gaat ten koste van kinderen uit kansarme milieus. De gemeente Amsterdam... LEES VERDER