Amerikaanse leraren in Los Angeles zijn 'on strike' voor het eerst in dertig jaar.

Beeld: Sophia Sanchez

De Amerikaanse leraren krijgen steun van hun studenten en ouders voor hun staking.

Beeld: Sophia Sanchez

Ouders en studenten steunen de Amerikaanse leraren tijdens hun staking in Los Angeles.

Beeld: Sophia Sanchez

Eén van de eisen van de Amerikaanse leraren is kleinere klassen.

Beeld: Sophia Sanchez

Amerikaanse leraren staken massaal

Niet alleen in Nederland staken leraren: ook collega’s aan de andere kant van de wereld, in Los Angeles, leggen massaal het werk neer. Op 14 januari begon de strike waaraan 30 duizend leraren deelnemen. Bekende Hollywood-sterren steunen de leraren.

De vakbond United Teacher Los Angeles (UTLA) somt op zijn website de feiten van de staking op: 30 duizend leraren liepen hun klassen uit om te staken, meer dan negenhonderd scholen deden mee en de leraren kregen steun van tienduizend ouders en leerlingen. Met tienduizenden liepen ze een mars door ‘downtown’ LA. Vijfhonderd duizend studenten, veelal uit lagere inkomensklassen, missen lessen vanwege de staking.

Dansende leraren die in zes danspassen hun eisen uitleggen, leraren die viool spelen. Het is voor het eerst sinds dertig jaar dat er in de Californische stad LA massaal wordt gestaakt, meldt de lokale krant LA Times.

‘Onze scholieren verdienen meer. Onze leraren verdienen meer, de stad LA verdient meer, publiek onderwijs verdient meer’

Investeringen

Het gaat om leraren van publieke scholen. Hun eisen komen grotendeels overeen met die van de Nederlandse leraren. Ook de Amerikaanse leerkrachten willen een beter salaris en kleinere klassen. Grote klassen zijn lastig voor de leraren, zeker omdat ze een doelgroep bedienen die extra hulp nodig heeft. Daarnaast willen de leraren meer geld voor ondersteunende diensten en student-diensten, zoals psychologen. De bonden eisen bovendien dat er wordt geïnvesteerd in publieke scholen.

In de Britse krant The Guardian zei basisschool-leraar Stephen Altamirano dat het salaris niet eens het belangrijkste is, maar ze staken: ‘For what’s best for our kids’.

Verdienen

UTLA onderhandelt met het scholendistrict in LA en die gesprekken zijn nog druk bezig. Bij de aankondiging van de staking zei het hoofd van UTLA, Alex Caputo-Pearl: ‘Onze scholieren verdienen meer. Onze leraren verdienen meer, de stad LA verdient meer, publiek onderwijs verdient meer.’

Sterren

Bekende Amerikaanse sterren steunen via sociale media de leraren. Zo verspreidde de Amerikaanse actrice Jamie Lee Curtis een foto waarop ze een bord vasthoudt waarop staat dat ‘kleinere klassen nu nodig zijn’. De opponent van Hillary Clinton als presidentskandidaat voor de democraten, Bernie Sanders, is ook solidair. Acteur Rami Malek, die in de film Bohemian Rhapsody als Freddie Mercury is te zien, steunt zijn broer die leraar is. Hij tweet: ‘I know how hard teachers work and how dedicated they are to their students. I support my brother and all other teachers in their fight for the schools their students deserve.’

Update 23 januari 2019: De staking van de Amerikaanse leraren is na zeven dagen gestopt. Woensdagochtend 23 januari gaan de leraren weer terug naar hun klassen. De UTLA bereikte een overeenkomst met het scholendistrict. Lees meer in dit bericht. 

Op het Youtube-kanaal van de American Federation of teachers zijn ook verschillende video’s te vinden van de stakingen in LA.

Meer nieuws