Beeld: AOb.nl

Alles over de actie in Groningen, Friesland en Drenthe

De onderwijsbonden AOb, CNVO, FNV, FvOV roepen hun leden op om op woensdag 14 februari te staken voor een eerlijk salaris en een lagere werkdruk. Alle informatie over de staking vind je op deze pagina.

Registratiepunten

AOb-leden kunnen zich als staker registreren op de volgende plaatsen:

Tussen 9.00 uur tot 11.00 uur
Franeker – CBS De Tourmalijn – P.J. Troelstralaan 24, 8802 RD Franeker
Grou – OBS De Twa Fisken – Jongema 6, 9001 LA Grouw
Meppel – CBS Het Kompas – Zuiderlaan 197c – 7944 EE Meppel
Hoogeveen – SBO De Carrousel – De Wielewaal 1, 7905 Hoogeveen

(na 11.00 uur vertrekken de AOb-vertegenwoordigers naar de manifestatie in Groningen)

Tussen 12.00 uur tot 15.00 uur
Groningen – Suikerfabriek – Energieweg 10, 9743 AN Groningen

Leden op de Waddeneilanden die gaan staken kunnen zich op 14 februari registreren op www.aob.nl/ikstaak.

Programma manifestatie in de Suikerfabriek Groningen

De muziek wordt verzorgd door de Bogerman Bigband. De podiumpresentatie is in handen van Marieke Homan. Sprekers zijn Eugenie Stolk, Thijs Roovers, Mark Vrolijk (ouder) en Meester Mark. Aan het einde draagt een schoolteam de estafettestaking over aan collega’s die op 14 maart gaan staken.

12.00 uur: deuren open
– Bogerman Bigband speelt vooraf en tussendoor
– opening manifestatie Marieke Homan
– Eugenie Stolk (AOb) en Thijs Roovers (POinactie)
– Marc Vrolijk (ouder)
– Meester Mark (draait door)
– actie estafetteoverdracht naar Noord-Holland, Utrecht, Flevoland
14.40 uur: afsluiting

Vervoer algemeen

Leden van de AOb krijgen bij inleveren van de stakingsoproep een onkostenvergoeding van 5 euro voor het vervoer naar de inschrijfpunten. Deze wordt automatisch overgemaakt op het rekeningnummer dat bij ons bekend is. Op de stakingsoproep kun je aangeven van deze vergoeding af te zien, omdat je bijvoorbeeld heel dichtbij de manifestatie of de inschrijfpunten woont.

Vervoer naar Suikerfabriek

Kom je naar de Suikerfabriek en woon je dichtbij? Kom zo veel mogelijk op de fiets. Kun je reizen met openbaar vervoer naar het treinstation van Groningen? Vanaf daar rijden enkele pendelbussen van en naar de Suikerfabriek. Ga je met de auto? Reis zo veel als mogelijk met elkaar mee in één auto, dat vermindert de parkeerdruk bij de Suikerfabriek.

Stakingsoproep

Alle AOb-leden die werkzaam zijn op een school voor primair onderwijs in Groningen, Friesland en Drenthe hebben de stakingsoproep ontvangen. De oproep is tegelijk jouw persoonlijke registratieformulier en (eventueel) declaratieformulier voor reiskosten.

Werk je wel in de noordelijke provincies maar heb je geen stakingsoproep gekregen, neem dan contact op met de AOb via info@aob.nl of 0900-4636262.

Staking 14 maart – Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

Aan het einde van de manifestatie in Groningen wordt het estafettestokje overgedragen aan de volgende regio: Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Over de invulling van de actie in die regio worden door het PO-front nu plannen gemaakt. De gezamenlijke manifestatie zal in Amsterdam zijn.

Loon inhouden?

Hoewel de schoolbesturen de acties steunen, is de verwachting dat meer besturen gaan korten op het salaris. Als lid van de AOb heb je dan recht op een stakingsuitkering, als er daadwerkelijk loon is ingehouden. Die stakingsuitkering bedraagt 61 euro voor een hele dag en is belastingvrij. Werk je minder uren op 14 februari, dan wordt er naar rato van de arbeidstijd uitgekeerd. Na de staking moet je jouw loonstrook waar het ingehouden bedrag op wordt vermeld opsturen. Het formulier kun je hier downloaden.

Uren inhalen? Besmet werk?

Verschillende scholen zeggen dat stakers vanwege de wet onderwijstijd de verloren gegane lesuren moeten inhalen. Dat klopt niet. Lees daar hier meer over. Ook hoef je als werkwillige geen taken over te nemen van collega’s die wel staken, oftewel: besmet werk kan je weigeren.

Vragen over de staking? Antwoorden!

Voor vrijwel alle vragen over de staking kun je terecht op www.aob.nl/nieuws/vragen-en-antwoorden-over-de-staking-van-woensdag-14-februari.

Ben je AOb-lid en staat jouw antwoord er niet bij? Of heb je problemen met jouw bestuur over de staking? Neem dan contact op met de AOb via info@aob.nl of 0900-4636262.

Meer nieuws