Op een aantal scholen moeten AOb-leden hun gestaakte uren inhalen omdat de onderwijstijd in gevaar komt. Onzin, vinden de juristen van de AOb en FNV: staken is een grondrecht.
Op een aantal scholen moeten AOb-leden hun gestaakte uren inhalen omdat de onderwijstijd in gevaar komt. Onzin, vinden de juristen van de AOb en FNV: staken is een grondrecht.

Beeld: Pixabay

Uren inhalen is uitholling stakingsrecht

Verschillende AOb-leden moeten van hun directie of bestuur gestaakte uren inhalen, omdat anders de wettelijke onderwijstijd niet wordt gehaald. Onzin, zeggen de juristen van de AOb en de FNV, want staken – niet werken - is een grondrecht. Bovendien halen vrijwel alle scholen met gemak de wettelijke onderwijstijd.

Op een aantal scholen zijn leden van de AOb na de actie van 5 oktober door hun directie of bestuur aangesproken dat zij de niet-gewerkte uren moeten inhalen. Als argument daarvoor zegt de directie of het bestuur dat anders de wettelijk verplichte onderwijstijd in gevaar komt. Daardoor zou de Onderwijsinspectie met negatieve beoordelingen of zelfs sancties kunnen komen. Deze leden vragen zich af: Heeft het schoolbestuur gelijk?

Grondrecht

Nee, want staken is een grondrecht, zeggen de juristen van de AOb en FNV in koor. Het stakingsrecht is vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest en betekent simpelweg dat je recht hebt op het voeren van collectieve actie. Maar wie staakt, kan niet achteraf worden gedwongen om de verloren gegane uren in te halen. Dat zou, zeggen de juristen, met de omweg van een beroep op de Wet onderwijstijd een uitholling van het stakingsrecht betekenen.

Wanneer de onderwijstijd in gevaar komt, is het bestuur uiteindelijk verantwoordelijk om er voor te zorgen dat er alsnog tijd wordt goedgemaakt. Dat kan door zittend personeel extra te laten werken, maar dan wel tegen extra betaling. Of door extra personeel al dan niet tijdelijk aan te stellen om het wettelijk minimum te halen. Maar hoe zit het eigenlijk met de onderwijstijd?

Voordat de wettelijke onderwijstijd echt in gevaar komt moet er in acht jaar vaak worden gestaakt.

Uren

Volgens de wet moeten basisscholen in acht jaar minimaal 7520 uren geven, waarvan tenminste 3520 uur in vier jaar onderbouw en 3760 in vier jaar bovenbouw. 240 uur mag de school zelf verdelen over de onderbouw of bovenbouw. Scholen halen dat bijna allemaal, volgens een woordvoerder van de Onderwijsinspectie, omdat ze vaak wat meer uren inplannen dan wettelijk verplicht is. Voordat de wettelijke onderwijstijd in de schoolloopbaan van een leerling echt in gevaar komt moet er in acht jaar vaak worden gestaakt.

Bovendien volgen er nooit meteen sancties, maar gaat de inspectie naar eigen zeggen bij signalen over een tekort aan onderwijstijd eerst met een school in gesprek over oorzaken en oplossingen. Verder benadrukt de inspectie dat de opdracht om de onderwijstijd te halen losstaat van het stakingsrecht. Het is een opdracht aan de besturen en niet aan individuele werknemers.

Melden

Leden die te maken hebben met verzoeken om gestaakte uren in te halen, kunnen dat naast zich neerleggen en hun werkgever verwijzen naar de website van de AOb. Zijn de problemen daarmee niet opgelost, meldt dat dan bij de medewerkers van het Informatie en Advies Centrum van de AOb, zodat wij actie kunnen ondernemen.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER