Pensioenfonds ABP doet alle Russische beleggingen van de hand.
Pensioenfonds ABP doet alle Russische beleggingen van de hand.

Beeld: Typetank

ABP stopt met beleggingen in Rusland

Pensioenfonds ABP doet alle Russische beleggingen die het fonds nog heeft van de hand. Het gaat om een bedrag van 520 miljoen euro, dat is 0,1 procent van de totale portefeuille. Het bestuur laat weten geen nieuwe Russische beleggingen te kopen.

Onlangs vroeg de AOb opheldering over de Russische beleggingen van het grootste pensioenfonds van Nederland. De fractie FNV-ACOP, waar vertegenwoordigers van de AOb inzitten, vroeg het ABP-bestuur om uitleg. De vertegenwoordigers kunnen het bestuur vragen stellen omdat ze in het Verantwoordingsorgaan zitten en vanuit die rol het beleid van de bestuursleden controleren.

Geschokt

De AOb wilde weten hoe groot het belang is in Russische aandelen en of het bestuur daar vanaf wil nu Rusland de Oekraïne is binnengevallen. Het ABP laat weten ‘geschokt te zijn door de inval en het geweld dat daarmee gepaard gaat.’ Alle resterende beleggingen die het fonds nog had, worden nu verkocht. Dat aandeel valt mee, want het ABP was de beleggingen in Rusland al aan het afbouwen. Zo verkocht het fonds pas alle beleggingen in Russische olie-en gasbedrijven omdat het een meer duurzame koers wil varen.

‘De verkopen zullen, zodra deze verantwoord mogelijk zijn, worden uitgevoerd’

Het bestuur antwoordt op de vragen van de AOb dat het op dit moment nog beleggingen heeft in Sberbank en obligaties van de VEB Bank, twee financiële instellingen die vallen onder de sanctiemaatregelen van de Europese Unie. In totaal gaat het om een bedrag van 520 miljoen euro aan ABP-geld dat nog in Rusland zit. Het bestuur wil deze beleggingen zo snel mogelijk van de hand doen, maar waarschuwt dat het in de huidige omstandigheden even kan duren. ‘De verkopen zullen, zodra deze verantwoord mogelijk zijn, door onze vermogensbeheerder APG worden uitgevoerd’, aldus het ABP-bestuur.

Russische staatsobligaties had het pensioenfonds niet, schrijft het ABP-bestuur. De AOb wilde daar meer over weten en als dit wel het geval was moest daar onmiddellijk mee worden gestopt.

Meer weten over het Verantwoordingsorgaan van het ABP? Binnenkort zijn er verkiezingen en ook de AOb heeft kandidaten waarop je kunt stemmen vanaf 4 april. Lees meer over de kandidaten

Meer nieuws