De AOb stelt kritische vragen over Russische beleggingen.
De AOb stelt kritische vragen over Russische beleggingen.

Beeld: Typetank

Bond wil opheldering over Russische beleggingen ABP

Het bestuur van pensioenfonds ABP moet uitleg geven over hun Russische beleggingen. De AOb wil weten hoe groot het belang is in Russische aandelen en obligaties en of het bestuur daar vanaf wil nu Rusland de Oekraïne is binnengevallen.

Arie de Graaf, de lijsttrekker van de gepensioneerdenlijst ACOP/FNV-fractie -waar de AOb onderdeel van is- heeft onlangs namens de fractie een brief met vragen aan het ABP-bestuur gestuurd. De Graaf wil meer informatie over het beleggingsbeleid nu Rusland de Oekraïne is binnengevallen. De AOb zit in het Verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP, het fonds waar al het onderwijspersoneel bij is aangesloten. Het Verantwoordingsorgaan adviseert het bestuur vooraf over beleid en bekijkt achteraf of het bestuur het goed heeft gedaan.

Nu wil de AOb weten of het klopt dat het ABP 633 miljoen euro belegt in een Russische bank en of deze bank niet onder de sanctiemaatregelen van de Europese Unie valt. ‘Is dit voor het bestuur aanleiding om deze investering te beëindigen?’ Ook wil de bond weten of er in Russische staatsobligaties wordt belegd. Als dat het geval is, moet het ABP daar gelijk mee stoppen. ‘Teneinde te voorkomen dat ABP de Russische agressie tegen Oekraïne mede financiert.’

Als ABP in Russische staatsobligaties belegt, moet het pensioenfonds daar direct mee stoppen

Het bedrag van 633 miljoen euro is een fractie van het totale beleggingsbudget van het ABP. De hele portefeuille omvat zo’n 500 miljard euro. Beleggingen van de hand doen zal met de sanctiemaatregelen nog niet zo makkelijk zijn.

Meer nieuws