De uitslag van de ABP-verkiezingen is bekend. De AOb krijgt er één zetel bij.
De uitslag van de ABP-verkiezingen is bekend. De AOb krijgt er één zetel bij.

Beeld: ABP

AOb-kandidaten ABP-verkiezing pal voor leraarpensioenen

De kandidaten die zich namens de AOb verkiesbaar stellen om een plek in het Verantwoordingsorgaan bij pensioenfonds ABP te bemachtigen zijn bekend. Vanaf 4 april kunnen deelnemers en gepensioneerden bij het ABP hun stem uitbrengen. Bekijk onze kandidaten en standpunten.

Het Verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP geeft het bestuur gevraagd en ongevraagd advies, bijvoorbeeld over duurzaam beleggen en de manier waarop het ABP-bestuur daar invulling aan moet geven. Achteraf bekijkt het orgaan of het bestuur goed gehandeld heeft. De leden die hierin zitten, vertegenwoordigden de drie miljoen mensen die bij het ABP zijn aangesloten. Dat zijn werknemers en gepensioneerden vanuit het onderwijs, overheid, militairen en politie.

Zetels

Vanaf deze zomer komen er in het Verantwoordingsorgaan negentien zetels vrij voor kandidaten die plaatsnemen namens de werknemers (ook wel deelnemers genoemd). De gepensioneerden mogen dertien zetels vullen. De overige zetels zijn voor de werkgevers. De AOb heeft voor beide groepen kandidaten die zich verkiesbaar stellen.

Zo zijn er elf kandidaten die in het Verantwoordingsorgaan namens de AOb voor de werkenden willen opkomen. Nog eens acht kandidaten willen dit doen voor de gepensioneerden. Op de website van het ABP stellen zij zich voor en laten ze weten waar ze zich voor willen inzetten.

Indexeren

De AOb-kandidaten zijn onderdeel van de FNV-ACOP fractie. Deze fractie wil dat het nieuwe pensioencontract voor iedere deelnemer voorziet in een geïndexeerd pensioen. Daarnaast is ‘groen en sociaal’ het thema voor deze fractie. ‘Zorg voor onze omgeving en het klimaat is van groot belang om voor onze (klein)kinderen een leefbare wereld achter te laten. Dit betekent dat we willen dat er werk wordt gemaakt van een eerlijke klimaattransitie en dat bedrijven waarin pensioengeld wordt belegd’, aldus de fractie FNV-ACOP. 

Bekijk de AOb-kandidaten voor de deelnemers via deze link. De kandidaten voor de gepensioneerden vind je hier. (Klik op de lijst 1b: Algemene Onderwijsbond)

Meer nieuws