Docenten vissen achter het net bij Lerarenbeurs, geldpot op

Ruim tweehonderd docenten vissen achter het net bij hun aanvraag voor een Lerarenbeurs. Ze krijgen een afwijzing en moeten tot volgend jaar wachten. Het budget is ontoereikend omdat het ministerie het aantal aanvragen te laag heeft ingeschat. Het is de derde keer in vier jaar dat de Lerarenbeurs overtekend wordt.

Tekst Karen Hagen en Arno Kersten - redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

Studieboeken

Voor de derde keer moet het ministerie van Onderwijs leraren afwijzen voor een Lerarenbeurs. Beeld: Typetank

“Deze uitvoering is schadelijk”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. De Lerarenbeurs is volgens haar de meest succesvolle manier voor onderwijspersoneel om een bachelor of masteropleiding te volgen. “Het werkt omdat leraren vervangen worden en zelf invulling mogen geven aan de beurs. Het is schadelijk en vooral ontzettend jammer dat enthousiaste leraren nu een jaar vertraging oplopen met hun professionalisering. Met de lerarentekorten moet je juist alles doen om leraren te behouden.

Met lerarentekorten moet je juist alles doen om leraren te behouden

Gisteren meldden de ministers al in een Kamerbrief dat de Lerarenbeurs met vijf jaar wordt verlengd, maar ook dat ze leraren dit jaar moeten teleurstellen. ‘Er is zo veel interesse dat er meer is aangevraagd dan het beschikbare budget’, lieten ze weten. Ook staat er in de brief dat leraren die dit jaar buiten de boot vallen bij de aanvraagronde volgend jaar voorrang krijgen. In een mail van OCW aan alle bonden en werkgeversorganisaties staat dat er 'dit jaar meer aanvragen binnengekomen zijn dan we vooraf hadden begroot' en dat het gaat om aanvragers uit het voortgezet en hoger onderwijs. 

Patroon

Het is de derde keer in vier opeenvolgende aanvraagrondes dat uitvoeringsinstantie DUO afwijzingsbrieven moet versturen. Het gehannes met de Lerarenbeurs begint een pijnlijk patroon te worden. Tot en met 2019 bleef er namelijk elk jaar geld over. Zonde, zo dacht een meerderheid in de Tweede Kamer die in 2020 een flinke greep in de subsidiepot deed om daarmee het lerarentekort te bestrijden.

Het gehannes met de Lerarenbeurs begint een pijnlijk patroon te worden

Dat jaar werd het budget voor de Lerarenbeurs met ruim 28 miljoen verlaagd naar een kleine 50 miljoen euro. Een veel te grote en structurele ingreep, bleek al snel. Gevolg: DUO moest dat jaar maar liefst 2400 aanvragen afwijzen. Deze leraren kregen een jaar later voorrang, maar mede daardoor visten in 2021 ruim 1200 nieuwe aanvragers achter het net. De Tweede Kamer was het beu en steunde een amendement van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer om de subsidiepot alsnog bij te vullen. Zo was er met terugwerkende kracht toch genoeg geld voor 2021 en in 2022 bleef er juist geld over. Maar dit jaar schiet het opgehoogde budget toch weer tekort. Volgens DUO lopen daardoor nu 224 aanvragers - van de 5529 - de beurs mis, allemaal eerste aanvragen.

Geen antwoord 

Tot 15 mei konden bevoegde leraren een aanvraag indienen voor de Lerarenbeurs. Met de beurs kunnen ze een studie aan een hogeschool of universiteit volgen en krijgen ze een vergoeding voor het collegegeld, studiemiddelen en reiskosten. De schoolbesturen kunnen subsidie krijgen voor studieverlof. Het ministerie van Onderwijs kon niet op korte termijn tegenover het Onderwijsblad een reactie geven. 

Update 23 juni: De PvdA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van dit bericht.