Algemeen

Inburgeringsbeleid gaat op de schop

Gemeenten krijgen weer meer te zeggen over de taalcursussen die nieuwkomers volgen en de taaleis gaat omhoog van eindniveau basisschool naar mbo-niveau.

Tekst Yvonne van de Meent - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

nt2-bericht-lisette

Beeld: Typetank

De manier waarop de inburgeringscursussen worden gegeven en de wijze waarop het taalniveau wordt getoetst, wordt herzien. Dat blijkt uit het regeerakkoord dat VVD, CDA, D66 en CU begin oktober sloten. ‘De publieke omroep kan hierbij een rol spelen’, aldus het akkoord. Maar over de rechtspositie van docenten Nederlands als Tweede Taal (NT2) die de inburgering op een hoger plan moeten brengen, reppen de coalitiepartners met geen woord.

De AOb tekent bezwaar aan tegen het feit dat de taaleis verhoogd wordt van A2 naar B1. Marianne Bauman, van het Comité NT2, vindt het wel een goede zaak dat de taaleis verhoogd wordt. “Nu blijven bijna alle nieuwkomers steken op A2-niveau (eindniveau basisschool) en daar kan je eigenlijk niks mee. Als je een opleiding wilt volgen heb je minimaal B1-niveau (mbo-niveau) nodig.”

Nu blijven bijna alle nieuwkomers steken op het eindniveau basisschool en daar kan je eigenlijk niks mee

Het verhogen van het niveau vraagt een forse kwaliteitsslag, want nu haalt maar één op de drie nieuwkomers het A2-examen in de drie jaar die ervoor staat. De marktwerking die in 2013 is ingevoerd heeft ervoor gezorgd dat er nauwelijks kwaliteitseisen worden gesteld aan de meer dan tweehonderd commerciële aanbieders die actief zijn op de inburgeringsmarkt. ‘Daar moet meer regie op komen’, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het Comité NT2 wijst erop dat de marktwerking ook desastreuze gevolgen heeft voor werkzekerheid van de docenten inburgering. Zij werken op tijdelijke contracten, met een nul-urencontract, als zzp’er of als payroller en zwerven noodgedwongen van het ene naar het andere taalbureau. Het gebrek aan continuïteit draagt bij aan de slechte resultaten in de inburgering, betoogt het comité van NT2-docenten. In september boden de docenten de Tweede Kamer een petitie aan waarin 699 ondertekenaars vragen om vaste contracten en een fatsoenlijke beloning.

Het enige lichtpuntje in het regeerakkoord is dat de Wet werk en zekerheid wordt aangepast waardoor tijdelijke werknemers drie jaar in dienst kunnen blijven voor ze een vaste aanstelling moeten krijgen, vindt Bauman. “We kunnen dus drie jaar bij hetzelfde taalbureau blijven werken in plaats van twee jaar. Maar dat maakt de rechtspositie van NT2-docenten natuurlijk niet per se beter.”