Algemeen

ABP neemt beleggingsbeleid onder de loep en kiest voor duurzamere koers

Pensioenfonds ABP past de komende jaren het beleggingsbeleid aan naar meer duurzame investeringen met een maatschappelijk rendement. Theo de Wit, gepensioneerd AOb-lid, heeft zich hard gemaakt voor de belegging in betaalbare huurwoningen. “Het bestuur heeft geluisterd.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

house 5835871 1280 v2

Beeld: Pixabay

Onderwijzers, ambtenaren, politie en zorgpersoneel: allemaal zijn ze aangesloten bij pensioenfonds ABP, wat hiermee het grootste fonds van Nederland is. In totaal zijn de beleggingen van het ABP nu 500 miljard euro waard.

Vandaag maakt het fonds bekend dat ze over zes jaar, in 2030, 30 miljard euro in beleggingen wil steken die ‘dubbel renderen’. Dat zijn beleggingen die ABP-deelnemers genoeg pensioen opleveren, maar die ook oog hebben voor duurzaamheid en maatschappelijke thema’s. Van die 30 miljard gaat een derde in Nederland ingezet worden, waarbij het vooral naar betaalbare huurwoningen en duurzame energie gaat.

Uitbetalen op meerdere manieren

ABP-topman Harmen van Wijnen wil met de aanpassingen van het beleggingsbeleid inspelen op twee grote veranderingen, namelijk klimaat en biodiversiteit. Daarom heeft het fonds een nieuwe selectie gemaakt van de aandelenportefeuille. Van Wijnen ziet dat zijn beleggingen impact hebben op de wereld. ‘Dat biedt kansen om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Door bijvoorbeeld te beleggen in een duurzame en betrouwbare energievoorziening en in betaalbare huurwoningen, ook in Nederland. Op die manier betalen beleggingen van ABP zich op meerdere manieren uit aan onze deelnemers.’

Initiatiefvoorstel

Ook de ABP-deelnemers wilden een duurzamere koers. In een peiling gaf 60 procent aan dat het ABP ‘impact’ moet maken in de energietransitie en 56 procent noemde betaalbare woningen. Op drie stond de recycling van grondstoffen. Theo de Wit, gepensioneerd hbo-docent, zit namens de AOb in het Verantwoordingsorgaan van het ABP en mag in die rol het bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren. Hij diende een initiatiefvoorstel in voor betaalbare woningen. “We zijn al lang bezig met de beleggingsstrategie. Het moet duurzaam en bijvoorbeeld fossielvrij worden. Ons viel de woningnood in de grote steden op voor mensen die werken bij de politie of in het onderwijs en de verplegers. Er moeten meer huizen komen en het bestuur geeft er met deze investeringen gehoor aan.”

Er moeten meer huizen komen en het bestuur geeft er met deze investeringen gehoor aan

Het initiatiefvoorstel van De Wit bracht zeker de discussie over de beleggingen van het ABP naar voren. “Ze zijn een grote speler op de markt en je leest dagelijks over de woningnood. Het is goed dat dit nu ook in de meerjaren-strategie is verwerkt en dat er gehoor is gegeven aan deze wens die voor onze deelnemers op meerdere manieren helpt.”

AOb-pensioenadviseur Roelf van de Ploeg laat weten dat 30 miljard relatief een klein deel is van de gehele portefeuille. “Desalniettemin is het fijn dat onze achterban zeker iets aan deze beleggingen heeft. Dus behalve financieel rendement er ook iets goeds gebeurt.” Wel laat hij weten dat het ABP kapitaal blijft spreiden en niet alleen in Nederland investeert. “Als onze economie slecht gaat, zou dan alles in een keer slecht gaan. Spreiding blijft nodig.”

Scherpere criteria 

Wel gaat het fonds strenger letten op de portefeuille. ‘We scherpen criteria aan’, schrijft het fonds. Zo gaan ze checken of bedrijven waarin ze investeren ook voldoen aan internationale verdragen. Bedrijven die zich niet willen aanpassen of veranderen en te maken hebben, passen niet meer bij het ABP.

Verder lezen in dossier: