De landelijke geschillencommissie Wms vindt dat de kosten van het mr-servicepakket van de AOb te beschouwen zijn als kosten die 'redelijkerwijs noodzakelijk zijn voor de vervulling van de taak van de mr.
De landelijke geschillencommissie Wms vindt dat de kosten van het mr-servicepakket van de AOb te beschouwen zijn als kosten die 'redelijkerwijs noodzakelijk zijn voor de vervulling van de taak van de mr.

Beeld: Algemene Onderwijsbond

‘Werkgever moet mr-servicepakket van AOb vergoeden’

Schoolbesturen moeten de kosten van het mr-servicepakket van de AOb altijd vergoeden. Dat is een uitspraak van de landelijke geschillencommissie voor medezeggenschap. De kosten zijn ‘redelijkerwijs noodzakelijk voor de vervulling van de taak van de mr’, aldus de commissie.

De uitspraak betekent dat mr-leden die het servicepakket willen aanschaffen voortaan geen toestemming hoeven te vragen aan hun bestuur. “Deze uitspraak is een enorme opsteker”, zegt AOb-beleidsmedewerker Marcel Koning. “Alle mr’en kunnen nu zonder toestemming vooraf een pakket bij ons afsluiten.”

Niet betalen

Het conflict van de medezeggenschapsraad met het bestuur speelde op het Avicenna College voor islamitisch voortgezet onderwijs in Rotterdam. De medezeggenschapsraad liet het bestuur in december 2018 weten dat ze een servicepakket bij de AOb van 495 euro hadden afgesloten. Daarop lieten de bestuurders per mail weten de kosten voor het pakket niet te betalen, omdat de mr geen toestemming had gevraagd. Om incasso’s te voorkomen betaalde het bestuur de rekening wel, zo vermeldt de uitspraak. Het bestuur was vervolgens van plan het bedrag in te houden op het salaris van een mr-lid; daarop stapte de mr naar de geschillencommissie.

De geschillencommissie geeft de mr gelijk en vindt dat het bestuur de kosten van het servicepakket gewoon moet betalen. Het abonnement bestaat namelijk uit telefonisch advies inwinnen, vier uur rechtsbijstand en kortingen op cursussen, tijdschriften en literatuur. Bovendien gaat het om een vast bedrag.

Noodzakelijk

‘Het service-abonnement houdt een vast jaarbedrag in en de hoogte ervan is niet afhankelijk van een rechtsgeding of de noodzaak tot het raadplegen van een deskundige’, aldus de commissie. Het bestuur hoeft niet op voorhand in kennis gesteld te worden. ‘De commissie acht de kosten verder redelijk en kan zich de noodzaak ervan voorstellen.’

Lees de hele uitspraak van de Landelijke commissie WMS via deze link.
Kijk op de website AOb Medezeggenschap voor alle informatie over het servicepakket. 

Meer nieuws