Hoe ouder iemand is, des te hoger de ervaren werkdruk.
Hoe ouder iemand is, des te hoger de ervaren werkdruk.

Beeld: Typetank

‘Werkdruk hogescholen en universiteiten torenhoog’

Bijna twee derde van het personeel in het hoger onderwijs ervaart een hoge of zeer hoge werkdruk. Dat blijkt uit een analyse in opdracht van de vereniging van universiteiten VSNU.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken voert elke drie jaar een groot onderzoek uit naar de werktevredenheid van medewerkers in de publieke sector. De enquête van 2019 werd door 40 duizend respondenten ingevuld: 16 duizend van hen werken in het onderwijs.

Hun antwoorden vielen op, en niet in positieve zin. Bij stellingen als ‘Wanneer ik thuiskom van mijn werk, ben ik volledig uitgeput’ en ‘Als ik thuiskom, moeten ze me even met rust laten’ sprong het hoge aantal instemmende reacties van onderwijsmedewerkers eruit.

‘Eén op de drie wetenschappers voelt zich aan het eind van een werkdag volledig uitgeput’

Op verzoek van de VSNU zijn de onderzoekers nog wat dieper in hun dataset gedoken. Ze zagen dat bijna twee derde van het personeel aan universiteiten, universitaire medische centra en hogescholen een hoge of zeer hoge werkdruk ervaart.

Docenten en wetenschappers hebben er meer last van dan het ondersteunend personeel, met 72 en 52 procent. Eén op de drie wetenschappers voelt zich aan het eind van een werkdag ‘volledig uitgeput’. Leidinggevenden ervaren vaker een hoge werkdruk dan medewerkers zonder managementtaken.

Ouder

Bij het wetenschappelijk personeel zagen de onderzoekers een duidelijk patroon: hoe ouder iemand is, des te hoger de ervaren werkdruk. Dat geldt vooral voor de groep 45 tot 55-jarigen: zo’n 80 procent van hen heeft het zwaar.

Vierkantjes

De zorgen over werkdruk in het hoger onderwijs en onderzoek zijn niet van vandaag of gisteren. WOinActie, AOb en FNV stapten er eerder dit jaar voor naar de arbeidsinspectie. Utrechtse studenten demonstreerden afgelopen zomer door duizenden rode vierkantjes te krijten uit solidariteit met hun overwerkte docenten.

Er is ook goed nieuws: van de respondenten uit het wetenschappelijk onderwijs is 85 procent tevreden of zeer tevreden over zijn baan en bijna 80 procent tevreden over zijn collega’s. En 65 procent is tevreden over de organisatie.

 

Meer lezen:

AOb-onderhandelaar hbo: ‘Loon en werkdruk staan altijd bovenaan’

AOb-onderhandelaar wo: ‘Minder werkdruk en minder tijdelijke banen in de wetenschap’  

Stress, overwerk en flexcontracten: de schaduwkant van succesvolle wetenschap

 

Meer nieuws