‘Loon en werkdruk staan altijd bovenaan’

Waar ben jij trots op?

Dat we de afgelopen jaren goede loonsverhogingen hebben weten te bevechten voor de mensen in het hbo. En dat vacatures waarvoor een mastergraad wordt geëist voortaan betaald moeten worden in minimaal salarisschaal 11 in plaats van 10, zoals op een aantal hogescholen gebeurde. Een master vragen is voortaan schaal 11 betalen. En dat we de Belastingdienst hebben gecorrigeerd toen zij belasting wilde inhouden op de jubileumgratificatie. Dat laatste lijkt leuk voor juridische fijnproevers, maar het kan je als werknemer honderden euro’s opleveren.

Roelf van der Ploeg is sectorbestuurder hoger beroepsonderwijs voor de AOb.

Wat doe jij gedurende een werkdag?

Elke dag is anders, maar het meeste wat ik doe draait om de cao: het voorbereiden, de onderhandelingen en het nawerk. Zo ben ik nu bezig met een rondje langs de hogescholen om voorlichting aan onze leden te geven over de nieuwe cao, en om te kijken of werkgevers de afspraken nakomen. En om alvast te horen wat onze leden belangrijk vinden in de nieuwe cao.

En: wat vinden ze belangrijk?

Naast het loon is dat altijd de werkdruk. Onze leden hebben, heel plat gezegd, vaak te veel taken en te weinig tijd. Op die punten hameren we steeds in de onderhandelingen met de werkgevers, ook in het belang van het hbo zelf. De komende jaren wordt in de hele maatschappij een gevecht om talent gevoerd. Om die reden moeten je arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk genoeg zijn om dat talent aan je te blijven binden. De ict’er van morgen leid je niet op met een docent die betaald wordt met het loon van gisteren.

Wat heb jij zelf met het hbo?

Ik werk nu tien jaar in deze sector en ken elke hogeschool van binnen en buiten. Ik heb ongelofelijk veel docenten gesproken en een heleboel trends zien komen en gaan. Doordat hbo-medewerkers vaak uit de beroepspraktijk komen, zie je dat de arbeidsvoorwaarden in het hbo vaak voorlopen op de rest van het onderwijs. Veel vernieuwingen beginnen in het hbo: dat maakt het voor mij als vakbondsbestuurder een leuke en uitdagende sector.

Hoe ontspan jij na je werk?

Ik loop hard en ben fanatiek supporter van de voetbalclub met het mooiste stadion van Nederland: Go Ahead Eagles.

Wat heb jij nodig in je werk?

Dat leden me weten te vinden. Voorbeelden uit de praktijk zijn vaak doorslaggevend in cao-onderhandelingen. Zo wilden de werkgevers dat alle docenten een mastergraad zouden hebben, of die zouden halen. Als antwoord daarop konden wij voorbeelden geven van docenten met fulltime banen en jonge kinderen. Waar moesten zij de tijd vandaan halen om een master te volgen? Daarop is besloten dat alle docenten de masteropleiding in geld én tijd vergoed krijgen. We hebben nu in de cao hbo de mooiste scholingsparagraaf van Nederland. Dus: word lid en laat die voorbeelden maar komen.