Algemeen

Vrije school Haarlem heft groep 7 op vanwege lerarentekort

De Rudolf Steinerschool in Haarlem heft groep 7 op omdat er geen leraar te vinden is. De leerlingen maken hun basisschool af op vrije scholen in de omgeving. Daardoor is er volgend jaar ook geen groep 8.

Tekst Rob Voorwinden - redactie het onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

klaslokaal-4

Beeld: Pixabay

De school heeft er alles aan gedaan om een vervangende leraar voor groep 7 (bij vrije scholen is dit ‘klas 5’) te krijgen, maar dat is niet gelukt. “Gedurende het schooljaar is het niet mogelijk om mensen te vinden”, zegt Rob van der Meijden, bestuursvoorzitter van stichting Ithaka, de koepel van vrije scholen.

Normaal

Voor het komende schooljaar is de formatie wel rond, ook al omdat er – door het vertrek van groep 7 - dan geen groep 8 is op de school in Haarlem. De huidige groep 6 stroomt wel door naar groep 7, en komt het jaar daarop in groep 8. Dan is de situatie, als het goed is, weer normaal.

Het onderliggende probleem zijn de arbeidsvoorwaarden

Volgens Van der Meijden moet het beroep van leraar weer aantrekkelijker worden om het lerarentekort tegen te gaan. “Het onderliggende probleem zijn de arbeidsvoorwaarden. Daar bovenop komen nog andere zaken, zoals het feit dat leerkrachten door passend onderwijs veel meer op hun bord krijgen, dat de overheid scholen steeds harder afrekent en dat ouders steeds hogere eisen stellen. Dat los je niet allemaal op met betere arbeidsvoorwaarden, maar het helpt wel om meer mensen naar de pabo te krijgen.”