Aan het begin dit jaar voerde OGVO in dat alle docenten één lesuur per week meer gaven. Het bestuur komt nu terug op deze maatregel.
Aan het begin dit jaar voerde OGVO in dat alle docenten één lesuur per week meer gaven. Het bestuur komt nu terug op deze maatregel.

Beeld: Typetank

Venlose scholengroep trekt maatregel extra lesuren in

De Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO) draait een omstreden maatregel in het taakbeleid terug. Vanaf dit schooljaar moesten alle docenten één les per week meer geven om kosten te besparen. OGVO wil deze uren nu schrappen van de taakbrieven.

Sinds gisteren ligt er een onderhandelaarsakkoord tussen het schoolbestuur en de bonden over de extra lesuren. In mei kondigde het schoolbestuur aan docenten voor meer lessen in te gaan plannen: 20 lesuren op jaarbasis en 33 uur extra met het voor-en nawerk erbij.

Een conflict dreigde over de lesuren, maar ook over andere problemen zoals de angstcultuur, het taakbeleid, de naleving van de cao, de afwenteling van financiële problemen op het personeel en starters die in een nevenstichting aan het werk gingen en geen ww-rechten opbouwden. De AOb hield daarom afgelopen november een ledenbijeenkomst onder lestijd om te laten zien dat het personeel het zat was en het bestuur te bewegen veranderingen door te voeren.

Eén dossier

OGVO zet daarin nu een eerste stap. In het onderhandelaarsakkoord staat dat het bestuur de 33 uur uit alle taakbrieven van de docenten haalt en dat docenten deze uren in 2019 mogen opnemen. “We hebben na lang onderhandelen dit akkoord op één dossier bereikt”, zegt AOb-rayonbestuurder Perry van Liempt. “Ik leg dit positief voor aan onze leden, want op dit punt ben ik tevreden. Het geeft duidelijkheid. Docenten weten waar ze aan toe zijn.”

AOb-rayonbestuurder Perry van Liempt: ‘Ik leg dit positief voor aan onze leden, want op dit punt ben ik tevreden’

Structurele oplossing

Toch vindt AOb-rayonbestuurder het jammer dat er alleen op dit dossier een akkoord ligt. Van Liempt: “Over structurele oplossingen, zoals het aantal lesweken op jaarbasis, het taakbeleid dat niet jaarlijks wordt vastgesteld en de angstcultuur wilde de bestuurder geen afspraken met ons maken.”

Peter Badoux, de collegevoorzitter van OGVO, gaat aan het einde van dit jaar met pensioen. Van Liempt: “Voor een structurele oplossing op de andere dossiers moeten we bij de nieuwe bestuurder zijn”

Aanstaande maandag is er een ledenraadpleging. Dan kunnen AOb-leden stemmen of ze tevreden zijn over dit akkoord.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER