Algemeen

OGVO wil docenten meer inplannen voor les

Bij de Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO) is discussie over het taakbeleid. Het schoolbestuur wil vanaf volgend schooljaar 25 lessen van 50 minuten inplannen per week in plaats van 24 lessen. “De financiële situatie maakt dat we deze maatregel moeten nemen”, zegt Peter Badoux, collegevoorzitter van OGVO.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

taakbeleid4

Beeld: Typetank

De AOb overlegt samen met het college van bestuur over het taakbeleid bij OGVO. Bij deze scholen is er een afspraak dat docenten 730 klokuren per jaar lesgeven. “Dat is een goede afspraak van een aantal jaar geleden”, zegt AOb-rayonbestuurder Perry van Liempt. “Nu wil deze werkgever gaan plannen met 750 klokuren les. Dat betekent 20 lesuren meer en met voor- en nawerk gaat dat om in totaal 33 uur meer.”

Zowel de bonden als de medezeggenschapsraad zien dit als een wijziging van het taakbeleid. Van Liempt: “Het schoolbestuur schat dat ze met dit voorstel 10 fte kunnen besparen, omdat docenten meer lessen gaan geven. Dit past absoluut niet bij het streven van de AOb om de werkdruk te verminderen.”

AOb-rayonbestuurder Perry van Liempt: “Het schoolbestuur schat dat ze met dit voorstel tien fte kunnen besparen, omdat docenten meer lessen gaan geven"

Geen wijziging

Collegevoorzitter Badoux ziet het anders. Het is geen wijziging van het taakbeleid en past binnen de afspraken die zijn gemaakt in het decentraal overleg, volgens hem. “In de praktijk zullen docenten nog steeds maximaal 730 klokuren lesgeven. Het is dus zeker niet werkdrukverhogend bedoeld.” Volgens OGVO gaan de docenten niet 33 uur meer werken per jaar. “Er vallen namelijk elk jaar lessen uit. Bijvoorbeeld vanwege excursies, studiedagen, examens of buitenlandse reizen. Wij geven ook de garantie dat we niet boven de jaarnorm van 1659 uur uitkomen. Als docenten toch te veel lesgeven volgt overleg over de oplossing: bijvoorbeeld een vrije dag of uitbetalen. Die garanties wil ik geven, maar nu halen docenten vaak de 730 uren niet.”

Wel kun je het plannen met 750 klokuren per jaar zien als een offer, geeft Badoux toe. “We doen het omdat dit nodig is vanwege onze financiële situatie en zodat we tijd kunnen winnen. We vragen van alle groepen iets, dus ook van directeuren en onderwijsondersteuners.”

Niet blij

De AOb had vorige week een ledenbijeenkomst bij OGVO. Van Liempt: “Er waren tachtig leraren en die waren niet blij, kan ik zeggen.” De AOb en de medezeggenschapsraad hebben met OGVO afgesproken dat er een onafhankelijke derde partij, een commissie, naar het voorstel gaat kijken. Badoux laat weten dat hij een goed gesprek heeft gehad met de medezeggenschapsraad. “Ik hoop dat ik voldoende garanties geef zodat docenten hiermee instemmen.”