De komende weken zal er nog veel lesuitval zijn.
De komende weken zal er nog veel lesuitval zijn.

Beeld: Typetank

Veel minder quarantaine voor leerlingen

De quarantaineregels worden versoepeld. Leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs hoeven alleen nog maar thuis te blijven als ze positief testen of klachten hebben. “Alle maatregelen oprekken, maakt niet dat alle andere problemen voorbij zijn”, waarschuwt AOb-voorzitter Tamar van Gelder.

Een vaccinatie of niet: leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs mogen naar scholen blijven komen als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, mits ze regelmatig een zelftest doen, liefst twee keer per week. “Het versoepelde quarantaine-regime geldt vanaf morgen ook voor studenten met een booster in het mbo en hoger onderwijs”, weet AOb-voorzitter Tamar van Gelder toe te voegen aan de persconferentie van dinsdagavond.

Ventilatie

“Zelftesten en frisse lucht blijven belangrijk”, zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. “Na bijna twee jaar corona wordt er nog steeds geadviseerd om goed te ventileren, terwijl het op zoveel plekken niet op orde is. Waarom grijpt de minister niet in”, reageert AOb-voorzitter Tamar van Gelder.

‘Geld op de plank? Zet dat in ter verbetering van de luchtkwaliteit’

“Maak afspraken met de bouwsector om nu echt alle scholen aan te pakken”, adviseert ze. “Maak afspraken met gemeenten om prioriteit te geven aan onderwijshuisvesting. Maak afspraken met schoolbesturen: geld op de plank? Zet dat in ter verbetering van de luchtkwaliteit. Dit vraagt om meer dan alleen geld, maar om een echte nationale aanpak. Corona is niet voorbij, we moeten ons erop voorbereiden dat dit langer blijft. We kunnen niet tot in de eeuwigheid doorgaan met onderwijs verzorgen met onvoldoende collega’s, zonder medische mondkapjes en met een raampje open. Het onderwijs verdient beter.”

‘Nog langer met beperkingen leven, schaadt onze samenleving’

Ondanks de stijgende besmettingen kiest het kabinet ervoor te versoepelen en risico’s te nemen. “Nog langer met beperkingen leven, schaadt onze samenleving”, gaf minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers aan. “Er zijn te veel lege klassen”, zei Rutte.

‘Het onderwijs krijgt ongelooflijk veel voor zijn kiezen op dit moment’

“De quarantainemaatregelen zoals ze waren, waren niet houdbaar”, vindt ook Van Gelder. “Maar of het nu beter wordt? Het onderwijs, personeel, leerlingen en studenten krijgen het ongelooflijk voor hun kiezen op dit moment. Alle maatregelen oprekken maakt niet dat alle andere problemen voorbij zijn. De komende weken zal er nog veel lesuitval zijn. Van gewoon onderwijs is er geen sprake door het lerarentekort en zieken.”

Overzicht

Voor het primair en voortgezet onderwijs heeft de rijksoverheid een kort overzicht van maatregelen gemaakt. De nieuwe versoepelingen gelden in principe zes weken en gaan woensdag in. Over drie weken is er wel weer een nieuw weegmoment.

Lees ook: ‘Slechte ventilatie op je werkplek? Dit kun je doen’

Meer nieuws