Stichting van het Onderwijs: 'Bezuiniging gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.'
Stichting van het Onderwijs: 'Bezuiniging gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.'

Beeld: Fred van Diem

Vakbonden en werkgevers: ‘Doelmatigheidskorting’ moet uit voorjaarsnota

De onderwijsvakbonden en werkgevers, verenigd in de Stichting van het Onderwijs, hebben de ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven opgeroepen om geen nieuwe bezuinigingen op te nemen in voorjaarsnota.

Bij het opstellen van de nota zou het kabinet ook moeten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de ‘doelmatigheidskorting’, die al enige tijd boven het onderwijs hangt, te schrappen.

Deze korting, in feite een bezuiniging van in totaal 183 miljoen euro, stamt nog uit de vorige kabinetsperiode. De bezuiniging moet besturen in het onderwijs dwingen om slimmer te werken. ‘Verschillende schoolbesturen zullen op verschillende wijzen invulling geven aan deze opgave’, schreef minister Van Engelshoven eerder.

‘Een doelmatigheidskorting heeft een averechtse werking op de kwaliteit van onderwijs’

Volgens de Stichting van het Onderwijs is in het licht van de huidige situatie – met onder andere het lerarentekort – een ‘heroverweging’ van de bezuiniging noodzakelijk. ‘De druk op de medewerkers in het onderwijs, van primair tot hoger onderwijs, is hoog’, schrijft de stichting in een brief aan de ministers. Om de uitdagingen het hoofd te bieden, zijn investeringen nodig – en geen bezuinigingen. ‘Een doelmatigheidskorting heeft een averechtse werking op de kwaliteit van onderwijs.’

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER