Op sommige scholen gaat de eindmusical toch door. Op afstand.
Op sommige scholen gaat de eindmusical toch door. Op afstand.

beeld: Pixabay

Toch repeteren voor de eindmusical

Traditioneel wordt groep 8 afgesloten met een musical. Op de meeste scholen gaat deze nu niet door. Maar sommige scholen pakken hem toch op. Op afstand.

Bas van den Broek, leraar groep 7/8 van basisschool Effen in Breda, legde op de dag van de schoolsluiting bijna automatisch de boekjes voor de musical klaar naast de huiswerkboekjes. “Ik hou van musicals en toneelspel en ik weet dat de leerlingen uit mijn klas het ook leuk vinden. Ik dacht meteen: Ze kunnen in ieder geval alvast beginnen met lezen.” Volgens hem houdt de musical de leerlingen ook enorm bezig. Zodra ze hoorden dat de school op slot ging, vroegen ze: En de musical dan?

Oefenen

Van den Broek verdeelde de rollen online. “Nu zijn ze zonder dat ik het vraag met elkaar aan het oefenen op Google Meet. Kinderen missen elkaar en ze maken niet zoveel mee omdat ze thuis zitten, op een gegeven moment zijn ze uitgepraat op social media. Nu hebben ze de musical om samen te oefenen.”

‘We hebben tegen de kinderen gezegd dat-ie hoe dan ook doorgaat, maar in welke vorm weten we nog niet’

Voor Wouter Tollenaar, leraar van groep 8 van basisschool de Velduil in Houten, was het ook snel duidelijk dat de musical een kans moest krijgen. Na een kort overleg met zijn twee collega’s van groep 8 kozen ze een musical van Spotlight. Leerlingen kunnen de muziek en scènes thuis bekijken. “Hoe de musical eruit gaat zien, daarover zijn we aan het brainstormen. We hebben tegen de kinderen gezegd dat-ie hoe dan ook doorgaat, maar in welke vorm weten we nog niet.” Het lijkt onwaarschijnlijk dat de musical in een zaal met publiek opgevoerd kan worden. Een grote sportzaal waar leerlingen ver uit elkaar kunnen spelen, is volgens Tollenaar een optie. “Dan zetten we er twee camera’s op en zenden we het live uit op Youtube. Ook voor ouders en grootouders is dat een prettige afwisseling in deze tijd.”

‘We gaan er vol voor. Ik gun mijn leerlingen een waardig afscheid van hun basisschool’

Ook Bas van den Broek is realistisch, ook naar de leerlingen toe. Hij kan niet garanderen dat ze voor publiek zullen spelen. “Dan maken we er een film van.” Aan één week school heeft hij genoeg om de musical in elkaar te zetten. “We gaan er vol voor. Ik gun mijn leerlingen een waardig afscheid van hun basisschool.”

Virtuele knuffels

Niet op alle basisscholen is er tijd voor de musical. Sommige scholen zijn al druk genoeg met het bieden van afstandsonderwijs en het contact houden met de leerlingen. Op Facebook gaat al een soort kettingbrief rond met virtuele knuffels voor kinderen in groep 8 die musical en schoolkamp moeten missen.

‘Ik laat ze thuis naar verkleedspullen en attributen zoeken. Dat geeft afleiding’

Volgens Wouter Tollenaar was zijn school al langer aan het experimenteren met online onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen, waardoor de afstandslessen snel in gang gezet konden worden en hij tijd heeft voor de musical. “Voor kinderen is de overgang van groep 8 naar de middelbare school een spannende en onzekere tijd. Met het coronavirus erbij zijn sommige kinderen emotioneel overladen. Ik laat ze thuis naar verkleedspullen en attributen zoeken. Dat geeft afleiding.”

Meer nieuws