Het plafond voor de subsidie voor zij-instromers in het basisonderwijs is bereikt.
Het plafond voor de subsidie voor zij-instromers in het basisonderwijs is bereikt.

beeld: pixabay

Subsidiepot zij-instromers leeg

De aanvraag voor de subsidie zij-instroom is ‘on hold’ gezet omdat het plafond van de subsidie voor het primair onderwijs is bereikt. Op scholen heeft die aankondiging voor veel onrust gezorgd. Volgens het ministerie had de brief over het stopzetten niet verstuurd mogen worden.

Half juli ontving het Amsterdamse schoolbestuur Asko een brief van DUO, de instantie die de subsidie voor zij-instromers namens het ministerie van Onderwijs verstrekt: de aanvraag voor de subsidie zij-instroom is ‘on hold’ gezet. “Dit heeft vervelende consequenties. Ik hoop dat het ministerie snel een oplossing vindt”, reageert Marianne van Schijndel van Asko.

Want er zijn inmiddels twintig kersverse juffen en meesters als zij-instromers op de Amsterdamse Asko-scholen aan het werk. Deze maand starten er nog eens vijf. Zij volgen een werk-leertraject: ze beginnen direct voor de klas en worden tegelijk opgeleid. De kosten voor de opleiding, de begeleiding en het geschiktheidsonderzoek – wat de zij-instromers voorafgaand moesten doen – worden gedekt door de subsidie zij-instroom. Deze is goed voor 20.000 euro per persoon.

‘Na 15 oktober wordt gekeken of er nog geld voor zij-instromers is blijven liggen’

DUO bevestigt dat het plafond voor zij-instromers in het primair onderwijs ‘voorlopig is bereikt’. “Na 15 oktober wordt gekeken of er nog geld voor zij-instromers is blijven liggen in de potjes voor het voortgezet onderwijs en het mbo”, aldus woordvoerder Martijn Grimmius van DUO.

Extra budget

Op de website van het ministerie staat dat het subsidiegeld voor het mbo ook al op is. Er is voor de sector mbo wel extra budget gekomen voor mensen die techniekdocent willen worden. Van Schijndel van het Amsterdamse primair onderwijs bestuur doet een snel rekensommetje: ”Als onze laatste vijf aanvragen ook on hold worden gezet, loopt ons bestuur meer dan een ton mis. Bovendien: moet je dan tegen toekomstige kandidaten gaan zeggen dat ze het opleidingstraject zelf moeten betalen? Ik denk niet dat mensen dan nog voor het onderwijs kiezen.”

‘De brief van DUO had niet verstuurd mogen worden’

Vorig jaar bleek de pot ook voortijdig leeg en besloot de minister na druk vanuit de Tweede Kamer het bedrag aan te vullen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs worden alle liggende aanvragen wel gehonoreerd. En scholen kunnen ondanks de brief gewoon aanvragen blijven indienen. ‘De brief van DUO (onderdeel van het ministerie, red.) had niet verstuurd mogen worden.’

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER