Algemeen

Subsidie voor zij-instromers primair onderwijs bijna op

De subsidiepot voor zij-instromers in het primair onderwijs is zo goed als leeg. Medewerker personeelszaken Barbera Cantor bij scholenstichting Het Sticht ontving een email dat haar aanvraag mogelijk wordt afgewezen omdat het ‘subsidieplafond bijna is bereikt'. “Ik vind dit heel krom, zeker gezien het lerarentekort dat er is.”

Tekst karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

zijinstromers

Beeld: Typetank

Bij scholenstichting Het Sticht in de regio Zeist zijn in augustus twee zij-instromers aangenomen die nu op twee verschillende basisscholen lesgeven. Pas nadat de zij-instromers zijn gestart kunnen basisscholen subsidie aanvragen voor een tegemoetkoming in de kosten. Zij-instromers hebben namelijk begeleiding en scholing nodig om hun onderwijsbevoegdheid binnen twee jaar te halen. Scholen krijgen daarvoor een tegemoetkoming. “Het gaat om 20 duizend euro per zij-instromer”, zegt Cantor.

Begin deze maand vroeg Cantor de subsidie voor haar schoolbestuur aan. Ze kreeg deze week nul op het rekest. Een medewerker van de Dienst Uitvoering en Onderwijs (DUO) mailde dat het mogelijk is dat haar aanvraag voor subsidie wordt afgewezen. In de email verwijst DUO naar het subsidieplafond dat bijna is bereikt voor de sector primair onderwijs. DUO kon daarom de aanvraag nog niet in behandeling nemen.

Kamervragen

Inmiddels heeft Peter Kwint, Kamerlid voor de SP, op vrijdag 21 september Kamervragen gesteld aan minister Arie Slob (ChristenUnie) over de kwestie. Hij noemt het op Twitter onacceptabel dat scholen te horen krijgen dat het geld op is, terwijl het lerarentekort het onderwijs in een grote crisis stort.