Veel gezinnen maken van de nood een deugd en boeken een lang weekend weg vanwege de onderwijsstaking.
Veel gezinnen maken van de nood een deugd en boeken een lang weekend weg vanwege de onderwijsstaking.

Beeld: Landal GreenParKs

Staking zorgt voor drukte op vakantieparken

Grote vakantieparken zoals Center Parcs, Landal en de Roompot zien hun boekingen voor aankomende dagen omhoogschieten vanwege de onderwijsstaking. Veel gezinnen besluiten van de nood een deugd te maken en boeken een lang weekend weg. “We zien een duidelijke piek, alle parken zijn voller”, zegt woordvoerder Marthijn Tabak van Center Parcs.

Morgen en overmorgen staken leraren en ander onderwijspersoneel in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs voor meer investeringen. Het is één van de weinige keren dat de AOb een staking van twee dagen uitroept om de eisen krachten bij te zetten. Inmiddels hebben bijna 4100 scholen aangegeven dicht te zijn.

Gezinnen grijpen de kans aan om een lang weekend weg te boeken, zo blijkt uit navraag bij de grote vakantieparken. Zij zien een enorme stijging van het aantal boekingen. Zo laat woordvoerder Jeannette ten Kate van Landal GreenParks weten dat het aantal boekingen ten opzichte van vorig jaar is verdubbeld. “We zien dus zeker de invloed van de onderwijsstaking en hebben extra personeel ingezet voor deze dagen”, aldus Ten Kate. Vooral de parken in Nederland zijn populair en zitten bijna allemaal vol, volgens de woordvoerder.

‘We zien dus zeker de invloed van de onderwijsstaking en hebben extra personeel ingezet voor deze dagen’

Aankomsttijden

De Roompot ziet 10 tot 20 procent meer boekingen in vergelijking met dezelfde week van januari vorig jaar. “Dat is wel aanzienlijk”, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. Ook de aankomsttijden vallen hem op. “Wij vragen altijd hoe laat mensen denken aan te komen. Het valt op dat er vrijdag veel mensen aangaven er al rond 15.00 uur te zijn. Meestal is dat pas rond 17.00 uur of later.” Ook komen de boekingen uit ‘alle hoeken’ van Nederland, zegt Van Outryve. “Als je dan al om 15.00 uur kunt aankomen, betekent dat wel dat je vroeg weg kan rijden.” Bij de Roompot zijn vooral de kustparken in trek.

Voller

Ook Center Parcs ziet een verschuiving van de aankomstdagen. Tabak: “Bij ons kun je op een ‘flexibele dag’ aankomen en hoeft dat niet per se een vrijdag te zijn. Wij zien veel meer aankomsten dan normaal op woensdag en donderdag. Meestal zijn dat geen aankomstdagen, maar nu wel. Ik zit vandaag bijvoorbeeld bij ons park De Eemhof in Zeewolde en er komen vanavond veel meer gezinnen aan, zo’n 170. Dat geldt ook voor andere parken van ons, alle parken zijn voller.” Bij Center Parcs merken ze een stijging van zo’n 20 tot 25 procent van de boekingen vergeleken met vorig jaar, laat Tabak weten. “Het is toch een mooie gelegenheid om er nog met je kids op uit te gaan. Mensen maken van de nood een deugd.”

Meer nieuws