Investeer in onderwijs

Er is een onderwijscrisis. In 2020 hebben 55 duizend leerlingen in het primair onderwijs geen leraar voor de klas en dit aantal loopt –als we niets doen- op naar bijna 240 duizend leerlingen in 2028. Het lerarentekort raakt scholen voor speciaal onderwijs nog harder. Juist het onderwijs aan een kwetsbare groep leerlingen is op losse schroeven komen te staan door het oplopende lerarentekort. Ook middelbare scholen kampen met tekorten bij de exacte vakken, klassieke talen, Duits en Nederlands. Het voortgezet onderwijs krijgt steeds meer last van het tekort.

Daarom voeren wij actie! Op 30 en 31 januari 2020 roepen we alle leden uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs op om het werk neer te leggen. Dat doen we voor onze leerlingen, voor het onderwijs en de toekomst van ons land. Staak mee voor minder werkdruk, voldoende collega’s en een fatsoenlijk salaris.

Naar de stakingstoolkit Naar de programma’s
 

Marsen en manifestaties in het hele land

Het primair- en voortgezet onderwijs staakt op donderdag 30 en vrijdag 31 januari voor investeringen in het onderwijs. Op de die dagen organiseert de AOb samen met andere bonden marsen en manifestaties van Amsterdam tot Zutphen en Groningen tot Maastricht. Bekijk het hele overzicht.

Word vrijwilliger

Help jij mee tijdens de tweedaagse staking in januari mee om het onderwijs hoog op de politieke agenda te krijgen en ervoor te zorgen dat alle leerlingen goed onderwijs kunnen en blijven krijgen? Samen staan we sterker! Meld je aan als vrijwilliger. 

Samen sterk, word lid

Samen staan we sterk. Zeker in actietijd is het nodig dat we als onderwijspersoneel en vakbond verenigingen en één front vormen. Word daarom vandaag nog lid en zorg dat we nog sterker staan tijdens de staking op 30 en 31 januari!

Word lid

Ook handig om te weten

 • Geef de staking vorm (stakingstoolkit)

  Ook deze staking is jullie inzet weer hard nodig. Om jullie te helpen, hebben wij een stakingstoolkit gemaakt met verschillende onderdelen. Zo vind je hier flyers en een stakingshandboek maar ook hele praktische zaken zoals een intekenlijst voor de staking. Neem een kijkje en download wat nuttig is voor jou. Naar de stakingstoolkit.

 • Veelgestelde vragen

  We hebben alle veelgestelde vragen over de staking voor je op een rij gezet. Een deel zijn terugkerende juridische vragen. Andere vragen en antwoorden hebben betrekking op de staking van 30 en 31 januari. Ga naar de veelgestelde vragen en kijk of het antwoord op jouw vraag er bij staat.

 • Dit zijn onze eisen

  We staken twee dagen in de sectoren po, vo en so: het funderend onderwijs in ons land. Onze eisen zijn helder.

  In het basis- en speciaal onderwijs staken we voor:

  • 90 miljoen euro structureel om het carrièreperspectief van het onderwijsondersteunend personeel en schoolleiders te verbeteren
  • 560 miljoen euro structureel om de loonkloof van het primair onderwijs met het voortgezet onderwijs te dichten
  • Een salarisverhoging van 1,25 procent elk jaar, bovenop de normale loonruimte, om de achterstand die er door de nullijn is ontstaan in te halen.

  In het voortgezet onderwijs staken we voor:

  • 80 miljoen euro structureel om de carrièreperspectieven voor oop’ers te verbeteren
  • 675 miljoen euro structureel om het aantal lesuren stapsgewijs te verlagen naar 20 uur
  • 246 miljoen euro structureel voor een grotere doorstroom van leraren van de LB-schaal naar de hogere LC-salarisschaal
  • 1,25 procent loonsverhoging bovenop de normale loonruimte zodat leraren en onderwijsondersteuners een inhaalslag kunnen maken
 • Programma 30 en 31 januari

  De AOb organiseert samen met andere bonden marsen en manifestaties van Amsterdam tot Zutphen en Groningen tot Maastricht.

  Een overzicht van alle tot nu toe bekende bijeenkomsten. Dit overzicht wordt voortdurend uitgebreid en bijgewerkt met nieuwe informatie over routes van de marsen, starttijden en het programma. Bekijk het hele overzicht.