Investeer in onderwijs

Vanwege het coronavirus hebben wij besloten om de acties tijdelijk op te schorten. De prioriteiten liggen nu bij de coronacrisis, het is niet gepast om nu actie te voeren. Lees meer. 

Acties op de derde dinsdag

30 en 31 januari heeft het primair en voortgezet onderwijs gestaakt. Met de tweedaagse staking heeft het onderwijs opnieuw laten zien dat het snakt naar een perspectief om goed onderwijs te kunnen geven. Goed onderwijs voor alle leerlingen. En we gaan door met actievoeren, totdat Den Haag eindelijk structureel gaat investeren in onderwijs. Lees alles hierover in dit artikel. 

Loondervingsformulier

Heb jij gestaakt bij de landelijke onderwijsstaking op 30 en 31 januari en heeft jouw schoolbestuur loon ingehouden? Als AOb-lid heb je recht op een stakingsuitkering van maximaal 64 euro per dag. Vul het loondervingsformulier in.

Ga naar loondervingsformulier

Terugblik tweedaagse staking

Tijdens de staking hebben we meerdere verslagen en filmpjes gemaakt. Tienduizenden mensen waren op de been door het hele land heen. Lees en bekijk alles hier.

Samen sterk, word lid

Samen staan we sterk. Zeker in actietijd is het nodig dat we als onderwijspersoneel en vakbond verenigingen en één front vormen. Word daarom vandaag nog lid en zorg dat we nog sterker staan tijdens de acties!

Word lid

Ook handig om te weten


 • Veelgestelde vragen

  We hebben alle veelgestelde vragen over de staking voor je op een rij gezet. Een deel zijn terugkerende juridische vragen. Andere vragen en antwoorden hebben betrekking op de staking van 30 en 31 januari. Ga naar de veelgestelde vragen en kijk of het antwoord op jouw vraag er bij staat.

 • Dit zijn onze eisen

  We staken twee dagen in de sectoren po, vo en so: het funderend onderwijs in ons land. Onze eisen zijn helder.

  In het basis- en speciaal onderwijs staken we voor:

  • 90 miljoen euro structureel om het carrièreperspectief van het onderwijsondersteunend personeel en schoolleiders te verbeteren
  • 560 miljoen euro structureel om de loonkloof van het primair onderwijs met het voortgezet onderwijs te dichten
  • Een salarisverhoging van 1,25 procent elk jaar, bovenop de normale loonruimte, om de achterstand die er door de nullijn is ontstaan in te halen.

  In het voortgezet onderwijs staken we voor:

  • 80 miljoen euro structureel om de carrièreperspectieven voor oop’ers te verbeteren
  • 675 miljoen euro structureel om het aantal lesuren stapsgewijs te verlagen naar 20 uur
  • 246 miljoen euro structureel voor een grotere doorstroom van leraren van de LB-schaal naar de hogere LC-salarisschaal
  • 1,25 procent loonsverhoging bovenop de normale loonruimte zodat leraren en onderwijsondersteuners een inhaalslag kunnen maken