Algemeen

Slob maant middelbare scholen tot fysieke lessen

Onderwijsminister Arie Slob is ontstemd dat sommige middelbare scholen al hebben aangegeven na de zomervakantie de lessen niet direct op te zullen starten. Ook moeten scholen tot de zomer alle leerlingen fysiek onderwijs bieden, zo benadrukte hij vanmiddag opnieuw tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

slob_beeldocw

Beeld: \x3cspan class=\"credits\"\x3eValerie Kuypers, OCW\x3c/span\x3e

Slob reageerde op vragen van onder andere VVD’er Rudmer Heerema. Die betoogde dat scholen zich in “een bevoorrechte positie” bevinden omdat ze in de corona-crisis als eerste weer open mochten, terwijl andere sectoren dat ook maar al te graag wilden.

Volgende week woensdag 24 juni maakt het kabinet duidelijk of leerlingen in het voortgezet onderwijs na de vakantie onderling nog steeds anderhalve meter afstand moeten houden. Dan ligt daarover ook een advies op tafel van het Outbreak Management Team (OMT).

Vragen

Die anderhalve meter-regel in het voortgezet onderwijs brengt in de praktijk een hoop logistieke en didactische hobbels met zich mee, zo bleek onlangs ook maar weer eens uit een ledenpeiling van de AOb.

Zo kunnen door de beperkte ruimte in schoolgebouwen hooguit een kwart tot eenderde van de leerlingen tegelijkertijd naar school, kan er minder lesstof worden aangeboden en ervaren docenten dat de werkdruk is toegenomen. En terwijl inmiddels steeds meer versoepelingen worden doorgevoerd, roept dat ook vragen op. Waarom zijn voor middelbare scholen de regels zo streng, terwijl je wel “hutjemutje” met z’n allen in het vliegtuig mag? “Dat is moeilijk uit te leggen”, aldus CDA-Kamerlid Michel Rog vandaag.

Waarom zijn voor middelbare scholen de regels zo streng, terwijl je wel “hutjemutje” met z’n allen in het vliegtuig mag?

Volgens het protocol voor de heropening in het voortgezet onderwijs moeten leerlingen ‘de gelegenheid krijgen om weer zoveel mogelijk onderwijs op hun school te volgen’. Instellingen hebben zelf de ruimte om daar invulling aan te geven. Sommige scholen gaven eerder al aan dat ze het afstandsonderwijs tot de vakantie zouden voortzetten, maar leerlingen wel laten komen voor bijvoorbeeld mentorbijeenkomsten en toetsen. Premier Rutte zei daarop dat alle leerlingen fysiek onderwijs moeten krijgen en dat scholen zich niet moeten “beperken tot bijvoorbeeld een mentoruurtje of een paar toetsen." Een boodschap die niet voor niets tijdens de veelbekeken persconferentie werd overgebracht, verkondigde Slob vandaag. “Natuurlijk zijn die mentorgesprekken belangrijk, maar er moet ook gewoon fysiek onderwijs worden geboden aan alle leerlingen.”

Knetterhard

Volgens de minister zijn er bij de Onderwijsinspectie inmiddels 67 ‘signalen’ binnengekomen over 52 scholen die onder de verantwoordelijkheid vallen van veertig besturen. “Ik wil niet dat het beeld ontstaat dat het overal maar bagger is, want op veel scholen wordt knetterhard gewerkt”, aldus Slob. “Maar we moeten ons er niet bij neerleggen. Leerlingen hebben al wekenlang thuis gezeten. Daar komt de zomervakantie zo nog bij.”

Instellingen die nu al hebben besloten om het nieuwe schooljaar met een beperkt lesprogramma op school te starten, worden gemaand te wachten tot 24 juni. Via de Kamerleden sprak Slob de schooldirecties aan: “Ik zeg dat over uw hoofden ook aan de scholen: als u al aan ouders en leerlingen gaat communiceren over de periode na de zomer, doe dat niet. Als u dat al gedaan heeft, neem dat terug.”