Onderwijsminister Arie Slob haalt voor het lerarentekort alvast vijftien miljoen euro naar voren die hij volgend jaar hoopt over te houden
Onderwijsminister Arie Slob haalt voor het lerarentekort alvast vijftien miljoen euro naar voren die hij volgend jaar hoopt over te houden

Beeld: Rijksoverheid

Slob bestrijdt lerarentekort met verwachte meevaller

Twintig miljoen euro zegde minister Arie Slob vorige week toe voor het aanpakken van het lerarentekort. Vijftien miljoen euro daarvan financiert de minister met een meevaller die hij pas volgend jaar verwacht.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer kwam de minister onverwacht over de brug met zo’n zeven miljoen euro voor zij-instromers in 2018 en 2019, en eenmalig dertien miljoen voor de regio-aanpak van het lerarentekort. Geen éxtra geld voor onderwijs, maar gevonden binnen de OCW-begroting in andere potjes die niet helemaal waren opgegaan. Geld dat normaal gesproken zou terugvloeien naar de staatskas, maar dat Slob nu mag inzetten voor het lerarentekort.

Financiële dekking

Twee potjes noemde de minister concreet. Vijf miljoen euro komt uit de post van het lerarenregister. En vijftien miljoen uit een “veronderstelde onderuitputting” van de Lerarenbeurs, verwijzend naar “dit kalenderjaar”. GroenLinks probeerde met een interruptie tijdens het debat nog verheldering te krijgen over de financiële dekking, maar de uitleg riep vragen op.

OCW-woordvoerder: ‘We committeren ons eraan. Als blijkt dat er meer aanvragen zijn gedaan en er minder geld overblijft uit de Lerarenbeurs, dan zullen we dat op een andere manier moeten oplossen’

Want hoe zit het nu precies? Dit jaar blijft er inderdaad vijftien miljoen euro over uit de Lerarenbeurs. Maar die gebruikt Slob in de OCW-begroting 2019 al om volgend jaar een tegenvaller met de leerling- en studentramingen op te vangen. Ook voorgaande jaren bleef er steeds geld over uit de Lerarenbeurs.

Met de aanpak van het lerarentekort anticipeert de minister nu op een nieuw overschot in 2019, bevestigt een woordvoerder bij navraag door het Onderwijsblad. “We nemen daar een voorschot op.”

Prognose

Of er daadwerkelijk vijftien miljoen euro overblijft, moet nog blijken. “Het is een prognose”, aldus de woordvoerder. Hoe solide is deze dekking dan? “We committeren ons eraan. Als blijkt dat er meer aanvragen zijn gedaan en er minder geld overblijft uit de Lerarenbeurs, dan zullen we dat op een andere manier moeten oplossen.”

Voor het huidige schooljaar, 2018/2019, konden aanvragen tot eind juni worden ingediend. Voor de Lerarenbeurs 2019/2020 loopt de aanvraagtermijn van april tot eind juni volgend jaar.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER