Beeld: Typetank

Schoolteams eerder gevaccineerd met overgebleven vaccins

Een telefoontje van de GGD dat er vaccins over waren en ineens was een flink deel van het schoolteam van De Vlindertuin in Roosendaal weken eerder gevaccineerd. “In de Whatsapp-groep ging het los: ‘ik wil, ik wil, ik wil'' Ook in Haaften gooide een huisarts vaccin niet weg, hij gebruikte het voor teamleden van de OBS Koning Willem Alexanderschool.

Hij heeft zijn Moderna-prik binnen en dat geeft leerkracht van groep 7 Eldert de Freyn toch een geruster gevoel. “Ik had nog geen zicht op wanneer ik gevaccineerd zou worden, maar dat is nu wel weken eerder het geval. Ik vind het fijn, want ik sta altijd in contact met veel leerlingen.”

Ongeveer twee weken geleden werden hij en zo’n zes andere collega’s gevaccineerd. “Het ging vooral om de jongere leerkrachten van eind jaren ’80 en begin jaren ‘90”, zegt De Freyn. De rest was al gevaccineerd of had een oproep binnen. Bij schooldirecteur Marieke Verhulst kwam een telefoontje binnen van de GGD dat er elke dag vaccins overblijven die anders weggegooid worden. Of er collega’s interesse hadden. Die zouden dan, als er prikken over waren, eind van de middag worden gebeld.

Geluk

De Freyn: “Er was veel animo, want in de Whatsapp-groep kwam het ene na het andere bericht binnen met: ik wil.” De leerkracht was op weg naar huis toen hij een telefoontje kreeg. “Ik was op dat moment op drie minuten van de vaccinatie-locatie vandaan en ben er meteen naartoe gegaan.” Ook zijn collega’s kwamen en zo zaten ze met z’n allen in de ruimte waar iedereen na de prik nog een kwartier moet blijven zitten. Een collega die op de vrijdag niet kon, heeft zaterdag ook nog een prik gehad. De leerkracht denkt dat er nu in totaal zo’n zes of zeven collega’s eerder zijn gevaccineerd. “Dat is wel geluk hebben.”

‘Ik was op dat moment op drie minuten van de vaccinatie-locatie vandaan en ben er meteen naartoe gegaan’

Persvoorlichter Linda Vlaming van de GGD West-Brabant noemt het ook ‘puur geluk’. “Het is absoluut geen standaardbeleid, er zijn strenge richtlijnen. De dagcoördinator van een locatie maakt een afweging wat te doen met de vaccins. Zo weet ik dat ze op één dag dichtbij een school aan het prikken waren en weinig mensen bereikbaar waren. Vanuit de gedachte dat we niks weg willen gooien vinden we een school dan een goede keuze. Ook omdat een hele klas in quarantaine moet als een juf of meester thuis moet blijven.”

Rust

In het Gelderse Haaften kreeg invallend schooldirecteur Etelka Leushuis van de basisschool Koning Willem Alexander onverwacht een prik samen met drie andere collega’s, waaronder één van een andere school. Haar team bestaat uit negen mensen en dus was ineens een aanzienlijk deel eerder gevaccineerd.

“Eigenlijk schrok ik erg, want de huisarts kwam in vol ornaat binnen om zijn vraag te stellen wie er gevaccineerd wilde worden”, zegt de schooldirecteur. “Wel zei hij er gelijk bij dat het om het minder populaire Astra Zeneca-vaccin gaat. Sommige collega’s wilden dat liever niet. Een ander zei: O, als ik er vrijdag was geweest dan had ik het wel gedaan.”

Op de school van Leushuis is alleen groep 6/7 een keer in quarantaine geweest en was er een teststraat op school. Zelf is Leushuis met deze vaccinatie klaar, want ze heeft eerder corona gehad. “De huisarts zei dat hij het ons gunde.”

Meer nieuws