Het Amsterdamse ipad-schoolbestuur Onderwijs 4 Nieuwe Tijd van Maurice de Hond is failliet.
Het Amsterdamse ipad-schoolbestuur Onderwijs 4 Nieuwe Tijd van Maurice de Hond is failliet.

Beeld: Typetank

Schoolstichting Maurice de Hond failliet verklaard

De Amsterdamse rechtbank heeft het voormalige schoolbestuur van Maurice de Hond, stichting Onderwijs 4 Nieuwe Tijd, dinsdag failliet verklaard. DUO, dat onlangs twee ton aan onderwijsgeld terug claimde, zal zich nu als schuldeiser bij de curator moeten melden.

Het faillissement is volgens informatie van de rechtbank eind januari aangevraagd door een andere crediteur, One Uitzendbureau.

De Honds stichting ontving onterecht overheidsfinanciering voor de Amsterdamse ipad-school De Voorsprong, zo concludeerde de Onderwijsinspectie vorig jaar. De school sloot eind oktober 2016 de deuren, maar kreeg het hele schooljaar doorbetaald. Daarop besloot DUO negen maanden aan bekostiging terug te eisen, een bedrag van bijna 208 duizend euro. De Hond heeft bij DUO bezwaar aangetekend tegen de claim, die procedure loopt nog.

–> Beknopte tijdlijn

De Hond stelde eerder al dat het geld is uitgegeven aan de andere ipad-school die hij bestuurde, De Ontplooiing. Niettemin heeft de inspectie de onderwijskwaliteit van die school beoordeeld als zeer zwak. De Ontplooiing is vorige zomer overgedragen aan een grotere scholengroep. Sindsdien ontvangt De Honds stichting geen overheidsfinanciering meer.

DUO, gevraagd om een reactie, reageerde gisteravond verrast op het faillissement. “We zullen als schuldeiser een claimbrief naar de curator sturen”, aldus een woordvoerder.

Gesloten

Met het faillissement breekt een nieuw hoofdstuk aan in het bestuurlijke avontuur dat De Hond een kleine vier jaar geleden begon met de oprichting van twee nieuwe ipad-scholen in Amsterdam.

In maart 2017 meldde het Onderwijsblad dat De Honds stichting onderwijsgeld kreeg voor De Voorsprong, terwijl die school sinds najaar 2016 gesloten was.

De inspectie stelde een onderzoek in. DUO liet de financiering in de tussentijd doorlopen in afwachting van het inspectierapport. Dat rapport werd 1 juni 2017 vastgesteld en vijf weken later gepubliceerd. Uiteindelijk ontving de stichting nog tot en met juli 2017 maandelijks zo’n 23 duizend euro aan onderwijsgeld voor de gesloten school. Eind december verstuurde DUO de definitieve terugvordering.

“We hebben de procedures gevolgd die hiervoor gelden”, aldus de DUO-woordvoerder.

Meer nieuws