Schoolbesturen worden verplicht jaarstukken te publiceren

Onderwijsinstellingen in alle onderwijssectoren worden wettelijk verplicht om hun jaarstukken te publiceren. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs hebben daartoe besloten, nadat opnieuw is gebleken dat te weinig schoolbesturen hun jaarrekening zelf online zetten.

Gisteren berichtte het Onderwijsblad dat nog altijd veel schoolbesturen in het basis- en voortgezet onderwijs geen of onvolledige jaarstukken op hun website zetten. Ze negeren daarmee eigen afspraken in hun codes Goed Bestuur.

Codes

Tot dusver lieten de bewindslieden het aan schoolbesturen over om elkaar erop aan te spreken via hun codes. Eerder dit jaar waarschuwde Bussemaker wel dat ze instellingen alsnog zou verplichten als zelfregulering niet werkt.

‘Uit een inventarisatie blijkt dat lang niet alle basis- en middelbare scholen hun jaarverslag openbaar maken. Er is ook weinig hoop dat een nieuwe aansporing wel zal leiden tot een 100%-score’, meldt OCW vanochtend.

In het mbo, hbo en wo doen besturen het beter, maar ook daar zijn er instellingen die hun jaarrekening alleen op aanvraag verstrekken.

Meer nieuws

Minder zij-instromers door corona

Het aantal zij-instromers in het primair onderwijs neemt af. In Amsterdam wordt de doelstelling van 160 zij-instromers 'in het beroep' dit jaar waarschijnlijk niet gehaald. LEES VERDER

De brugklas wordt steeds smaller

In de grote steden worden leerlingen steeds vroeger voorgesorteerd voor één onderwijssoort. En dat gaat ten koste van kinderen uit kansarme milieus. De gemeente Amsterdam... LEES VERDER