School ontslaat wiskundedocent die eindexamens aanpast

De middelbare school De Passie in Utrecht heeft een wiskundedocent ontslagen die antwoorden in eindexamens heeft aangepast nadat de leerlingen het examen inleverden. Het gaat in totaal om acht wiskunde A examens van havo-leerlingen.

“De docent paste één opgave aan in de eindexamens”, zegt Gerard Toonen, bestuurder van de Passie-scholengroep voor evangelisch onderwijs met vestigingen in Utrecht, Wierden en Rotterdam. Toonen kreeg bericht van de Onderwijsinspectie dat er geknoeid was in het wiskunde-eindexamen. “Zij zijn ingeschakeld door de tweede corrector.” Eindexamens worden altijd door de eigen docent en een tweede corrector nagekeken.

Bekennen

Na het bericht deed de bestuurder een intern onderzoek. “De docent bekende meteen dat hij zelf de antwoorden had aangepast”, zegt Toonen. “Het ging om een ervaren docent. Hij wilde de leerlingen helpen aan een hoger cijfer.”

Bij de acht leerlingen is de aangepaste opgave ongeldig verklaard. “Zeven leerlingen zijn geslaagd en mochten een herexamen doen, maar zien daar vanaf”, legt Toonen uit. Een leerling zakte, maar dat kwam niet door de aangepaste opgave in zijn wiskunde-examen.

Ontslag

De docent is door het schoolbestuur per direct ontslagen. “Dit mag niet gebeuren”, zegt Toonen. “Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Eerder waren er ook geen signalen bij schoolexamens dat deze docent antwoorden van leerlingen aanpast.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER