Grote acties kunnen nog even niet, prikacties wel
Grote acties kunnen nog even niet, prikacties wel

Beeld: AOb

Roze olifant tegen lerarentekort

Investeer in onderwijs en maak vaart met de Kabinetsformatie, want het lerarentekort loopt steeds verder op. Dat is de boodschap die de AOb aanstaande donderdag aan de politiek laat horen met de prikactie ‘roze olifant’.

Grote actiebijeenkomsten zijn vanwege corona nog niet mogelijk, vandaar dat de AOb aanstaande donderdag een kleine prikactie houdt bij de Tweede Kamer. “Onderwijs moet hoog op de politieke agenda blijven staan”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “De lerarentekorten lopen steeds verder op, waardoor de kwaliteit van het onderwijs steeds verder onder druk komt te staan. Oplossing van dat vraagstuk vergt grote, structurele investeringen.”

‘Wij gaan er voor zorgen dat de politiek niet meer om die roze olifant heen kan’

Minister Arie Slob kan die investeringen niet toezeggen omdat het kabinet demissionair is. “Dat laatste klopt”, zegt Van Gelder. “Maar de afgelopen vier jaar heeft de minister, toen hij er wèl gelegenheid voor had, die investeringen óók niet gedaan. Vandaar dat we met ongeduld wachten op de komst van een nieuw kabinet. Leerlingen hebben recht op goed onderwijs, en het wordt door de personeelstekorten steeds moeilijker om dat te blijven verzorgen.”

Krampachtig

Merel van Vroonhoven, aanjager van het bestrijden van het lerarentekort, beschreef de manier waarop de politiek omgaat met het lerarentekort als een ‘roze olifant’: een dier dat krampachtig moet worden genegeerd. “Wij gaan ervoor zorgen dat de politiek niet meer om die roze olifant heen kan”, zegt Van Gelder. “Want anders zijn de leerlingen de dupe.”

 

Meer nieuws