Algemeen

Prinsjesdag 2021: 'Deze beleidsarme begroting is een gotspe'

Ondanks knellende problemen in het onderwijs laten structurele investeringen nog altijd op zich wachten. In de onderwijsbegroting voor komend jaar zet het demissionaire kabinet geen stappen om het oplopende lerarentekort aan te pakken, zo blijkt op Prinsjesdag. Tot grote frustratie van de AOb. “Deze beleidsarme begroting is een gotspe", aldus voorzitter Tamar van Gelder.

Tekst arno kersten en joëlle poortvliet - redactie onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

hoekstra-speech-prinsjesdag-tweede-kamer

Beeld: Ministerie van Financiën / Martijn Beekman

“Doen alsof je niet kiest, maar tegelijk wel geld voor veiligheid en wonen reserveren en niets voor onderwijs. Het is een grove schande. Dit schooljaar is al lang begonnen met weer veel te weinig collega’s voor de klas”, zegt Van Gelder. “Als er in de formatie geen structureel geld voor onderwijs bij komt, beraden we ons op acties.”

Het huidige kabinet is inmiddels acht maanden demissionair en laat nieuwe onderwijsinvesteringen over aan de volgende ploeg. Maar door de zich voortslepende formatie is een nieuw kabinet een half jaar na de verkiezingen voorlopig nog niet in zicht.

Steunpakket

De onderwijsbegroting bevatte zelden zo weinig nieuws als dit jaar. In februari kwamen onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven met het Nationaal Programma Onderwijs, een steunpakket van eenmalig 8,5 miljard om corona-achterstanden te inventariseren en in te lopen. Structureel kwam er wel 645 miljoen euro om de toename van het aantal studenten te compenseren, grotendeels bestemd voor het hoger onderwijs.

Vlak voor de zomer sleutelde de Tweede Kamer zelf nog aan de onderwijsuitgaven. Zo kwam er - na de eerdere bezuiniging - toch weer 60 miljoen bij voor de Lerarenbeurs, waarvan 17 miljoen dit jaar en 29 miljoen in 2022.

Het onderwijs snakt naar structurele investeringen, aldus AOb-voorzitter Van Gelder. “Keer op keer beloven dat onderwijs een topprioriteit is en dan weer niet structureel investeren. Ik kan het de collega’s niet uitleggen en ik wil het ook niet meer uitleggen. We willen het beste onderwijs voor onze leerlingen en studenten. Maar we zitten in te volle klassen met te weinig tijd. Iedereen weet dit en toch wordt het onderwijs weer overgeslagen, een domme keuze.”

Zonder onderwijs blijven de ambities van het kabinet wat ze nu zijn: mooie woorden

Ambities

“Het kabinet zet in op woningbouw en de energietransitie. En ja, daar moet veel gebeuren, maar dat lukt alleen wanneer vakmensen aan de slag gaan. Denk aan architecten, bouwvakkers, maar ook it’ers en installateurs. Zij moeten worden opgeleid. En daar hebben we als ‘BV Nederland’ toch echt leraren voor nodig. Onderwijs hoort dus óók thuis in het lijstje met prioriteiten van het kabinet. Zonder onderwijs blijven de ambities van het kabinet wat ze nu zijn: mooie woorden.”

Bood het kabinet het onderwijs tijdens de vorige Prinsjesdag ook al geen nieuw perspectief, vandaag moet het onderwijs het doen met een verbaal schouderklopje. “Dank aan alle mensen in het onderwijs en de kinderopvang”, sprak koning Willem-Alexander.