MBO

‘Per direct meer handen nodig in het mbo-onderwijs’

De kwaliteit van het mbo-onderwijs staat ernstig onder druk nu er wegens corona veel lessen en stages uitvallen. De AOb wil dat er snel meer handen in de mbo-instellingen komen om de docenten te ondersteunen én om de anderhalve meter-regels te handhaven. ‘Docenten zijn geen boa's.’

Tekst Webredactie - Rob Voorwinden - - 4 Minuten om te lezen

mbofinanciele-prikkel

Beeld: Techniek Beeldbank

De onderwijskwaliteit heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. 'We zakken door het ijs', waarschuwt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO-raad, in Trouw. Want door de anderhalve meter-maatregel moeten veel lessen online worden gegeven, en die lessen zijn daar in het mbo vaak niet geschikt voor: ‘Wie kok wil worden, zal kookles moeten krijgen, een timmerman moet leren zagen. Het hart van het mbo is de praktijk.’

Een tweede probleem is het tekort aan – inmiddels – ruim twintigduizend stageplekken, meldt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Verder maken docenten en studenten zich zorgen over hun gezondheid en over het mogelijk ontstaan van studievertraging.

Voorzitter Tekin van de MBO-raad wil dat het aantal stageplaatsen wordt uitgebreid, en dat mbo-studenten langer de tijd krijgen om af te studeren. ‘Bij verlenging van het studiejaar ontstaan extra kosten in de vorm van collegegeld, studiefinanciering en het openbaar vervoer. Die zou je niet moeten afwentelen op de studenten.’

Wij krijgen steeds meer signalen dat de handhaving van de anderhalve meter-maatregelen op de schouders van de docenten terecht komt

AOb-bestuurder Tamar van Gelder herkent de problemen maar al te goed. “Dit zijn punten waar wij als vakbond ook op hameren in de overleggen met de werkgevers en de minister. De kwaliteit van het onderwijs staat onder druk en de werkdruk loopt steeds verder op.” De AOb vraagt aan de minister om snel te zorgen voor meer handen in de mbo-instellingen.

Quarantaine

Deze extra mensen moeten docenten ondersteunen bij het online onderwijs. Ook kunnen ze de plekken opvullen van collega’s die wegens corona in quarantaine zijn, én kunnen ze helpen bij het handhaven van de anderhalve meter-richtlijnen. Van Gelder: “Wij krijgen steeds meer signalen dat ook die handhaving op de schouders van de docenten terecht komt. Maar die hebben al een gigantische werkdruk en bovendien: docenten zijn geen boa's.”

Tot slot roept Van Gelder de minister op om flexibel te zijn bij eventuele studievertragingen. “Kijk of verlenging van het studiejaar of van studies mogelijk is zonder negatieve gevolgen voor de studenten of de opleidingen.”

Eerstejaarsstudenten

Ondertussen blijkt uit berichten in de regionale pers dat de stagetekorten verschillen per opleiding en per studiejaar. Zo is het extra moeilijk om stageplaatsen te vinden voor eerste- en tweedejaarsstudenten, omdat die veel begeleiding op de werkplek nodig hebben en nog weinig beroepservaring meebrengen waar het stagebedrijf direct iets aan heeft.

Verder worden opleidingen in zogenoemde ‘contactberoepen’ hard getroffen, net als opleidingen op het gebied van horeca en de luchtvaart. Zo vertelt studente Nadeche van Viegen in het Algemeen Dagblad dat ze het voorlopig moet doen met een ‘stage’ in de cabine-simulator op school. ‘We hebben een cabine, vliegtuigstoelen, een trolley en een demokit. Daar oefenen we nu extra mee.’ De KLM heeft inmiddels wel ‘dubbeldek’-stages aangeboden, waarbij twee studenten stage lopen op één plek.

Simone Boekhorst Kleijn, teamleider Toerisme, Luchtvaart & Facilitair van roc Rijn IJssel in Wageningen, vertelt in het AD dat zij voor haar luchtvaartstudenten nog één troef achter de hand heeft: een stage in een internationaal hotel. ‘Maar dat willen we ook niet teveel doen, omdat we dan de horecastudenten weer verdrukken die een stageplaats nodig hebben.’

Graafschap College in Gelderland schrapt voorlopig alle fysieke lessen voor studenten in de zorg

Stages in de zorg zijn een verhaal apart. Want aan de ene kant moeten studenten de patiënten en cliënten niet besmetten, maar aan de andere kant zijn stagiairs wel hard nodig nu het in de zorg alle hens aan dek is. Om die spagaat op te lossen heeft het Graafschap College in Gelderland voorlopig alle fysieke lessen geschrapt voor de studenten in deze sector. Deze studenten mogen voorlopig alleen nog digitaal lessen volgen, meldt de Gelderlander. Daardoor kunnen studenten elkaar minder besmetten, zo is het idee, en kunnen de stages voorlopig blijven doorgaan.

Eindhoven

In Eindhoven is afgelopen zomer een campagne gestart om meer stageplekken voor studenten in het mbo en hbo te werven. Dat had effect: er kwamen veel reacties van bedrijven. Bij Fontys Hogeschool waren de tekorten snel opgelost, maar in het mbo niet, vertelt wethouder Stijn Steenbakkers in het Eindhovens Dagblad. En dat was afgelopen zomer: het tekort in de stad is inmiddels opgelopen tot ongeveer duizend mbo-stageplekken.

Amsterdam investeert een half miljoen euro in stage- en opleidingsplekken voor mbo-studenten in Amsterdamse zorginstellingen, meldt de Telegraaf. Vanaf volgend jaar kunnen jaarlijks honderd extra mbo-studenten daar gebruik van maken. Ook de groeiende groep zij-instromers die in de zorg wil komen werken, kan profiteren van de onderwijsplekken.