Pensioenfonds ABP verhoogt de pensioenen met 2,36 procent.
Pensioenfonds ABP verhoogt de pensioenen met 2,36 procent.

Beeld: Typetank

Pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen

Gepensioneerden krijgen vanaf 1 juli van dit jaar een hoger pensioen uitgekeerd. Pensioenfonds ABP verhoogt de pensioenen met 2,39 procent. Dit percentage komt overeen met de gemiddelde prijsstijging in de twaalf maanden tot september 2021.

Dat heeft het ABP, het pensioenfonds voor mensen die werken bij de overheid en het onderwijs, vandaag bekendgemaakt. De indexatie bij het grootste pensioenfonds van Nederland hing al een tijd in de lucht en het fonds meldde eerder dat de financiële positie in principe stevig genoeg was om vanaf 1 juli de pensioenen te verhogen.

Nabetaling

Nu staat dat vast en zullen gepensioneerden het eind volgende week direct in hun portemonnee voelen. Het ABP doet bovendien één keer een extra nabetaling aan de gepensioneerden van 1,2 procent over de eerste zes maanden van dit jaar. Zij krijgen die nabetaling uitgekeerd om de gemiste maanden te compenseren omdat er niet al vanaf 1 januari 2022 is geïndexeerd.

Soepelere regels

Door een versoepeling van de regels per 1 juli door het kabinet kunnen pensioenfondsen meer en sneller indexeren. Voor de wijziging moest de beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden, van pensioenfondsen 110 procent zijn. Dat betekent dat het pensioenfonds voor iedere euro die ze uitkeren, 1,10 euro in kas moest hebben. Nu mag het ABP al verhogen bij een beleidsdekkingsgraad van 105 procent.

Roelf van der Ploeg, pensioenadviseur van de AOb, zegt dat de bonden lang voor een versoepeling van de regels hebben gepleit. “De regels waren namelijk erg streng, er werd gerekend met conservatieve cijfers en dat is niet slim. Indexeren kon bijna nooit.”

Samen staan we sterker en kunnen we beter opkomen voor jouw pensioen!

Check alle voordelen van het lidmaatschap

Meer nieuws