Algemeen

Opvang buitenshuis voor meest kwetsbare kinderen

Voor sommige kinderen met 'psychische klachten of gedragsproblematiek' komt er opvang buitenshuis. Ook voor kinderen in onveilige thuissituaties geldt deze optie. Gemeenten moeten deze kinderen in beeld krijgen en oplossingen op maat verzinnen.

Tekst Joëlle Poortvliet - redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

pixabay-kwetsbaar-kind

Beeld: Pixabay

Onderwijsminister Arie Slob stuurde deze middag een update naar Tweede Kamer over afstandsonderwijs in het funderend onderwijs. Daarin schrijft hij dat voor 'sommige kinderen onderwijs en opvang in de thuis- (of woon)situatie geen goede optie is’. In specifieke gevallen is opvang, onderwijs en begeleiding buitenshuis nodig en 'dat is toegestaan', aldus de minister.

Slob denkt hierbij aan kinderen voor wie het thuis onveilig is, door bijvoorbeeld huiselijk geweld of psychiatrische problematiek van een ouder, sommige kinderen met gedragsproblematiek of psychische klachten en kinderen in jeugdzorginstellingen.

Huiselijk geweld

In de brief wordt niet duidelijk welke betrokken partij beslist wie de specifieke gevallen zijn. Wel dat Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en gezinsvoogden een rol kunnen spelen. En dat het initiatief bij de gemeente ligt om deze kinderen in beeld te krijgen en tot oplossingen te komen. Dat hoeft niet in alle gevallen in de school, aldus de minister. 'Dat kan ook niet', schrijft hij. Wel vraagt Slob leraren alert te blijven op signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. 'Zeker nu zij al hun leerlingen niet meer in het dagelijks leven in het echt zien, vraag ik hen zich (...) bewust te zijn van de veiligheid van de omgeving van de kinderen.'

Laten we kinderen met gedragsproblematiek zo snel mogelijk weer een plek geven

Gisteren deed Jeugdzorg Nederland een oproep in het tv-programma 1Vandaag. Annemarie Profittlich, bestuurder van de jeugdzorginstelling Entrea Lindenhout, zei dat de scholen in het speciaal onderwijs zo snel mogelijk weer open moeten gaan voor kinderen met gedragsproblematiek: 'Je kunt goed kijken voor welke kinderen het echt noodzakelijk is, maar laten we daar zo snel mogelijk weer een plek voor bieden.’ In Dordrecht is inmiddels een kinderopvangorganisatie die de deuren ook opent voor kwetsbare gezinnen, schrijft het AD.

Gratis internet

In de brief gaat minister Slob ook in op leerlingen die niet de devices hebben voor onderwijs op afstand. Hij stelt 2,5 miljoen euro beschikbaar voor laptops in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Ook biedt KPN duizend huishoudens kosteloos draadloos internet aan zodat afstandsonderwijs toch mogelijk wordt. Daarnaast zijn er leerlingen die door hun ouders niet goed begeleid kunnen worden bij het schoolwerk. Bijvoorbeeld omdat de ouders het Nederlands niet goed beheersen. Volgens Slob hebben de scholen al goed in beeld welke kinderen extra zorg nodig hebben. Hij ziet al op veel plekken maatwerk om 'de ontwikkeling van kinderen in een kwetsbare positie te waarborgen'.

Lees ook: 'Coronacrisis raakt kwetsbare leerlingen hard'

De AOb verzamelt vragen en antwoorden van onderwijspersoneel naar aanleiding van de coronacrisis hier. Ben je lid en heb je een vraag waar je het antwoord nog niet op hebt gevonden? Laat het ons weten via info@aob.nl