In Den Haag geeft meester Jesper kinderen les in een pop-up klas.

beeld: Michiel van Nieuwstadt

In Rotterdam vertrokken vanuit drie punten stakers naar De Kuip.

beeld: Angeliek de Jonge

Onderweg naar De Kuip zit de stemming er al goed in.

foto: Angeliek de Jonge

De Kuip stroomt ook vol.

beeld: Angeliek de Jonge

Ook leerlingen staken mee.

beeld: Karen Hagen

Onderwijsstaking begonnen, Amsterdam is al verstopt

De onderwijsstaking is begonnen. Ruim vierduizend scholen zijn dicht, het personeel in primair en voortgezet onderwijs legt het werk neer. In Amsterdam staat de Dam al vol en in Rotterdam De Kuip. In het hele land zijn marsen en manifestaties.

Voor de derde keer in een jaar tijd legt het personeel in primair, voortgezet en speciaal onderwijs vandaag het werk neer. Ditmaal zelfs twee dagen lang, ook morgen blijven 4200 scholen dicht. Zodat politiek Den Haag niet om de boodschap heen kan: Investeer in onderwijs.

‘Minister Slob maak ons werk weer top!’, laat een schoolteam uit Krommenie via de spandoek op de volstromende Dam aan de Onderwijsminister weten. ‘Als we nu investeren hebben we straks geen onwetende ministers meer’, sneert een ander protestbord.

Pal

In Amsterdam is zojuist het podiumprogramma gestart met cabaretier Dolf Jansen. Vervolgens zal het stakende onderwijspersoneel in een mars door de binnenstad trekken. In Den Haag wordt deze ochtend lesgegeven. Maar dan in een pop-up klas die speciaal is ingericht op de Hofplaats, vijfhonderd meter verwijderd van het ministerie van Onderwijs. Hier geeft meester Jesper kinderen van nabijgelegen scholen vanochtend muziekles in een glazen gebouwtje, versierd met een deel van de meer dan 43 duizend tekeningen van handen van kinderen die het tijdschrift Ouders van Nu als vorm van protest heeft verzameld.

Marsen en manifestaties

In Rotterdam vertrokken honderden stakers eerder vanochtend al vanuit drie punten naar De Kuip waar onder andere cabaretier en columnist Kees van Amstel zijn zegje zal doen. Groningen, Zutphen, Middelburg, Maastricht en Den Haag: in al deze steden laat onderwijspersoneel zijn stem vandaag horen. In Utrecht, Den Bosch en Deventer zijn morgen bijeenkomsten. En dan zijn er ook nog bijeenkomsten in de regio, vandaag én morgen. Het onderwijs staat pal.

Dichte scholen

Deze tweedaagse staking blijven er net als de vorige landelijke onderwijsstaking van 6 november vorig jaar ruim 4200 scholen dicht in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Dat blijkt uit het kaartje op de website van de AOb.

Is jouw school dicht? Meld het via ons kaartje.

Registreren

Staak jij vandaag en morgen voor meer investeringen? Registreer je dan als staker op onze website.

Filmpje

De AOb maakt vandaag filmpjes in het hele land. Kijk voor de eerste hier.

 

Meer nieuws