De cao's in het primair en voortgezet onderwijs lopen door totdat er een nieuwe cao is.
De cao's in het primair en voortgezet onderwijs lopen door totdat er een nieuwe cao is.

Beeld: Typetank

Onderhandelaars verlengen cao’s primair en voortgezet onderwijs

De cao’s in het primair en voortgezet onderwijs uit 2021, die eigenlijk op 31 december aflopen, worden allebei 'stilzwijgend' verlengd. De cao’s blijven gelden totdat er een nieuwe is.

Dat hebben AOb-bestuurders Thijs Roovers en Jelmer Evers laten weten. De inkt in de cao-boekjes uit 2021 is net droog, maar de officiële looptijd is alweer voorbij. Over de cao’s in 2021 is lang onderhandeld, vanwege corona, maar ook omdat er lang geen nieuw kabinet was en omdat de bonden structurele investeringen toch nodig vonden.

Nieuwe onderhandelingen

Beide cao’s lopen door totdat de bonden en werkgeversorganisaties PO-raad en VO-raad tot een nieuwe cao komen. De AOb kiest er bewust voor de cao’s die op 1 januari aflopen niet op te zeggen. Daarmee worden de bestaande afspraken verlengd en blijven werknemers beschermd onder de voorwaarden van de huidige cao’s. Cao’s die niet worden opgezegd blijven doorgaans een jaar van kracht, tenzij anders afgesproken.

In het voortgezet onderwijs beginnen de onderhandelingen in januari. Evers: “Bovenaan de agenda staat werkdruk, daar willen we echt afspraken over vastleggen.” Wel is werkdruk ook lastig, omdat het een ‘veelkoppig monster’ is. Voor sommige docenten of ondersteuners betekent het minder administratie, anderen zien liever kleine klassen of minder lesuren. “We moeten in ieder geval toewerken naar structurele oplossingen. Het lerarentekort is enorm en dat moet gekeerd worden. Er is perspectief nodig. We gaan in januari onze leden breed bevragen hierover en over andere thema’s. Dat nemen we mee tijdens de onderhandelingen.”

In het primair onderwijs is het dichten van de loonkloof het belangrijkste onderwerp. In september werd bekend dat het demissionaire kabinet 500 miljoen euro steekt in het verminderen van de loonkloof. Dat was een eerste stap. Daarna bleek uit het Regeerakkoord dat de hele loonkloof wordt gedicht. Roovers: “We zijn nu druk met de uitwerking hiervan bezig. We komen zo snel mogelijk met informatie als we meer weten.”

Bekijk de cao-pagina’s voor meer informatie. Ga naar de pagina voor het primair onderwijs en naar die voor het voortgezet onderwijs. 

Meer nieuws