AOb-bestuurder Thijs Roovers:
AOb-bestuurder Thijs Roovers: "Als we hier één les uit kunnen trekken dan is dat: actievoeren helpt."

Beeld: AOb

Stakers, bedankt! 500 miljoen voor loonkloof

Het demissionaire kabinet steekt 500 miljoen in het verminderen van de loonkloof tussen po en vo, zo bleek gisteren bij de Algemene Politieke Beschouwingen. “Hiermee zijn de problemen in het hele onderwijs nog lang niet opgelost”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers. “Maar het is een goede start – de kop is er af.”

Jarenlang is er geknokt en gestaakt, het Zuiderpark en het Malieveld stonden vol met tienduizenden boze leraren en ondersteuners uit alle onderwijssectoren. Hun boodschap ‘Investeer in onderwijs’ is, op de valreep, opgepikt door het demissionaire kabinet.

De coalitiepartijen maakten gisteren bij de Algemene Politieke Beschouwingen bekend dat zij 500 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen in het primair onderwijs. “Dit is een onderwerp waar we de afgelopen jaren zóveel actie voor hebben gevoerd”, zegt AOb-bestuurder Roovers. “Het is fantastisch dat er nu eindelijk geld is. Die 500 miljoen is nog niet voldoende om de kloof te dichten, maar we komen over de helft. De kop is er af.”

‘Ik roep iedereen, in alle onderwijssectoren, op om samen met ons in actie te komen: je ziet dat het loont’

Dat het demissionaire kabinet gisteren opeens extra geld uit de hoge hoed toverde, kwam volkomen onverwacht. “Het kabinet heeft vier jaar lang vastgehouden aan het mantra dat er geen extra geld was – punt uit”, zegt Roovers. “En nu is het er opeens wel. Het is duidelijk dat de maatschappelijke druk over de problemen in het onderwijs te groot is geworden. Het demissionaire kabinet kon er niet meer omheen.”

Malieveld

Dat laatste komt doordat leraren en ondersteuners steeds weer aandacht hebben gevraagd voor de problemen in het onderwijs. Roovers: “Acties, demonstraties, stakingen – ik heb als deelnemer en als spreker, toen nog vanuit PO in Actie, bij acties in het hele land gestaan. Van kleine manifestaties tot aan de enorme bijeenkomsten met veertig- tot vijftigduizend collega’s in het Zuiderpark en op het Malieveld. Als we hier één les uit kunnen trekken dan is dat: actievoeren helpt. Ik zeg dan ook uit de grond van mijn hart: stakers, heel, heel erg bedankt.”

Werkdruk

En natuurlijk zijn hiermee niet alle problemen in het onderwijs verholpen, realiseert Roovers zich. “De collega’s in het hele onderwijs, dus ook in andere sectoren, hebben recht op een beter salaris. De werkdruk moet nog steeds omlaag, de klassen moeten kleiner, er is nog steeds een enorm tekort aan leraren. En in veel onderwijssectoren draaien nog veel teveel mensen op tijdelijke banen zonder zekerheid.”

Ondersteuners

Ook is meer aandacht nodig voor ondersteuners. Roovers: “Voor extra handen in de klas, voor de veiligheid op school, voor een goede administratie en een goede ICT zijn ondersteuners onontbeerlijk. Ook zij maken de school. En ook zij hebben te maken met toenemende werkdruk en een onderwaardering van hun werk. Er is, voor de ondersteuners, voor schoolleiders én voor de andere onderwijssectoren, nog veel werk aan de winkel.”

‘Dit toont het nut van je verenigen en van samen actievoeren’

Maar vandaag staat Roovers eerst stil bij het behaalde succes. “Dat het demissionaire kabinet nu met dit geld over de brug is gekomen, toont het nut van je verenigen en van samen actievoeren. We gaan als AOb door met acties, in het po én de andere sectoren, maar dat kunnen we alleen dankzij onze 83.000 leden. Zíj zijn het onderwijs. Dus ik roep iedereen, in alle onderwijssectoren, op om samen met ons in actie te komen. Je ziet dat het loont.”

 

Meer nieuws