Artist impression van de nieuwe school
Artist impression van de nieuwe school

Bron: Het Epos

Nieuwe school van Rotterdamse filantropen online gestart

De fysieke opening moest door de corona-crisis zes weken uitgesteld worden. Daarom is Het Epos, de nieuwe Rotterdamse basisschool die volledig door de filantropische stichting De Verre Bergen wordt gefinancierd, digitaal van start gegaan.

De 4-jarigen die al zijn ingestroomd, krijgen elke week een tasje met leermiddelen thuisbezorgd. Online staan voor elk kind creatieve opdrachten klaar en de kleuters beeldbellen twee keer per dag met een juf die ze nog niet in het echt gezien hebben. De juf leest een verhaaltje voor, doet een educatief spelletje of kletst gewoon even met de leerlingen. Het Epos is uit de startblokken – in elk geval online.

‘Er is niet in alle huizen voldoende ruimte om schoolwerk te maken’

Hoewel het online contact goed loopt, zal directeur Hidde Verkade opgelucht zijn als Het Epos op 11 mei het ruime, nieuwe gebouw in gebruik kan nemen. De school staat in Zuidwijk, een van de armste buurten in Rotterdam Zuid waar relatief veel kinderen het risico lopen met een ontwikkelingsachterstand aan de basisschool te beginnen. Voor deze kwetsbare kinderen vormt de thuissituatie niet altijd een ideale leeromgeving. “Er is niet in alle huizen voldoende ruimte om schoolwerk te maken. Het is dan vaak druk in huis omdat er meerdere kinderen per huishouden zijn en ouders krijgen het thuisleren niet altijd goed georganiseerd.”

Achterstanden

Hoewel het risico op hardnekkige achterstanden het grootst is voor kinderen tot 7 jaar, maakt Verkade zich op dit moment niet meteen druk over taal- of rekenachterstanden bij de leerlingen van Het Epos. “De digitale lessen verlopen eigenlijk heel goed. Ik maak me veel meer zorgen over de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze kleuters en van alle kleuters die niet naar school kunnen in Nederland”, stelt Verkade.

Popelen

De leerkrachten zijn blij dat ze hun leerlingen in mei eindelijk in levenden lijve in de klas hebben. Ze popelen volgens Verkade om aan de slag te gaan met het onderwijsconcept waaraan maanden is gewerkt en waarin coöperatief leren en teamteaching een belangrijke plaats inneemt.

Het Epos verwacht tot de zomervakantie acht kleuters, in de zomervakantie komen er nog zeven of acht 4-jarigen bij. Gedurende het volgende schooljaar kunnen er 33 kleuters instromen. Het openingsfeest dat op 30 maart gepland stond en waarvoor de hapjes al besteld waren, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Tot 1 september kunnen er nog geen grote bijeenkomsten georganiseerd worden.

In het Onderwijsblad van april stond een artikel over het starten van de basisschool. Lees dat artikel: ‘Weldoeners starten basisschool in Rotterdam’ via deze link. De oprichters vertellen in het artikel over hun visie. 

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER